Burundese troepen doden achttien gewapende mannen

Burundese troepen hebben achttien gewapende mannen gedood bij hevige gevechten. Dat meldt een overheidsfunctionaris. De berichten vergroten de angst dat er een nieuwe opstand kan uitbreken in het centraal-Afrikaanse land.

Het koffieproducerende land kent relatieve vrede sinds de voormalige Hutu-rebellenbeweging Krachten voor de Bescherming van de Democratie zijn wapens heeft neergelegd en in 2009 deelnam aan de regering.

De onrust in het land is toegenomen sinds de verkiezingen vorig jaar werden geboycot door de oppositie.

Hutu’s regeren Burundi

Femke van Zeijl eerder in NRC over de politieke situatie in Burundi:

Burundi heeft eenzelfde bevolkingsverdeling als buurland Rwanda: zo’n 85 procent is Hutu en 15 procent Tutsi. Verschil met het buurland, waar de Tutsi-minderheid het nu voor het zeggen heeft, is dat in Burundi de regerende politieke partij vooral uit Hutu’s bestaat. In beide landen is de etnische kaart in het verleden vaak gespeeld om aan te zetten tot haat en geweld.

In Burundi zijn het momenteel de voormalige Hutu-rebellenpartijen die elkaar in de haren vliegen. De regerende CNDD-FDD gunt andere politieke partijen weinig speelruimte. De FNL is de grootste doorn in het oog van de machthebbers. Dit Hutu-rebellenleger legde de wapens pas neer als allerlaatste, toen de vredesakkoorden al lang en breed waren gesloten. De vrees is dat de strijders die weer oppakken nu ze steeds meer worden gemarginaliseerd.

De Burundese overheid draait grotendeels op geld van donorlanden. Dit jaar kreeg Burundi van Nederland zo’n tien miljoen euro begrotingssteun via de Wereldbank. Ook de verkiezingen en de training van politie en militairen gebeuren met – onder andere – Nederlandse hulp.

    • Marije Willems