Boze huisartsen staken project

De 700 Amsterdamse huisartsen blazen een groot project af dat bedoeld is om de spoedeisende hulp in de stad veel goedkoper te maken. Bart Meijman, voorzitter van de huisartsen: „Wij nemen geen werk meer over van ziekenhuizen. Want elke keer dat we dat wel doen, legt deze minister ons een korting op in plaats van ons te belonen.”

Het project ziet er zo uit: op de spoedeisende hulp van de Amsterdamse ziekenhuizen zou een huisartsenbalie komen. In het AMC is die al geïnstalleerd. Daar moeten de patiënten die naar het ziekenhuis gaan met een koortsig kindje of een pijnlijke enkel door de huisarts worden gezien in plaats van een specialist.

Want de huisarts werkt goedkoper. Hij rekent tachtig euro per consult in de avonduren; de specialist (of assistent) op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis kost gemiddeld 160 euro. Elk jaar gaan 70.000 Amsterdammers naar de spoedeisende hulp voor iets wat eigenlijk bij de huisarts thuishoort. Het project zou belasting- en premiebetalers jaarlijks 8 miljoen euro schelen.

De huisartsen willen best achter de nieuwe balie werken, zeggen ze nu, maar ze nemen die 70.000 patiënten niet over van de specialisten. In veel andere steden zijn huisartsen en ziekenhuizen al verder met de samenwerking voor spoedeisende hulp.

Vorige week riep de Landelijke Huisartsenvereniging alle leden op te stoppen met hun grootste nieuwe opdracht: het overnemen van taken die zij goedkoper kunnen uitvoeren dan ziekenhuizen. Zeker nu blijkt dat minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) de aangekondigde bezuinigingen op huisartsen niet terugdraait.

Volgend jaar krijgen huisartsen 112 miljoen euro minder, per huisartsenpraktijk is dat 17.000 euro. Dat trekt de overheid af van het inschrijftarief dat voor elke patiënt wordt betaald.

Huisartsen hadden de afgelopen jaren de zorg overgenomen voor chronische patiënten, zoals diabetespatiënten, tegen een lager tarief dan de ziekenhuizen. Maar dat leidde tot meer werk en dus meer declaraties. Die overschrijdingen op de huisartsenbegroting trekt de minister nu van hun basisvergoeding af.

De huisartsen vrezen dat het ook zo zal lopen met de spoedeisende patiënten. Meijman: „Voor al het werk dat wij overnemen, om de kosten voor de maatschappij als geheel te verlagen, worden wij gestraft omdat de minister het ziet als een overschrijding. Dat wordt op ons bezuinigd. We moeten meer doen en krijgen minder geld voor de basiszorg.”

    • Frederiek Weeda