Bosnische oorlogsmisdadigers veroordeeld tot gevangenisstraf

De Bosnische rechtbank voor oorlogsmisdaden heeft vandaag twee voormalige legerofficieren tot een gevangenisstraf veroordeeld, omdat zij werkzaam zijn geweest in een gevangeniskamp waar honderden Bosnische Kroaten illegaal werden vastgehouden en mishandeld.

De rechtbank laat weten dat de voormalige Bosnische commandant van het in het stadje Bugojno gelegen kamp, Nisvet Gasal, een gevangenisstraf van zes jaar krijgt opgelegd. Senad Dautovic, die verantwoordelijk was voor het arresteren van Kroatische burgers in Bugojno, moet dertien jaar de cel in.

Verder stelde de rechtbank dat tussen 1993 en 1994 meer dan driehonderd Bosnisch-Kroatische burgers onder erbarmelijke omstandigheden in het kamp, ingericht in een voetbalstadion, zaten opgesloten. Eerder vandaag werden nog eens acht voormalige leden van het Bosnische leger gearresteerd. Zij worden ervan verdacht werkzaam te zijn geweest in een kamp ten zuiden van Sarajevo, waar Serviërs werden vastgehouden.

De Bosnische Oorlog brak uit na het uiteenroepen van de onafhankelijkheid van het huidige Bosnië en Herzegovina in 1992, toen onderdeel van de Federatieve Volksrepubliek Joegoslavië. Aanvankelijk vochten de Bosnische Kroaten en de Bosniakken tegen de Bosnische Serviërs, die als reactie op de onafhankelijkheidsverklaring een eigen republiek hadden uitgeroepen. Een jaar later ontstond ook oorlog tussen moslims en Bosnische Kroaten.

    • Dirk Wijnand de Jong