Benidorm Bastards bekroond met Emmy

Benidorm Bastards is vannacht in New York bekroond met een International Emmy. De Vlaamse sketchshow kreeg de belangrijke televisieprijs in de categorie humor. Het is voor het eerst dat de prijs naar een Belgisch programma gaat.

Benidorm Bastards, eerder al bekroond met de Gouden Roos in Montreux, is een serie sketches waarin bejaarden op straat jonge mensen choqueren met onconventioneel gedrag: winkeldiefstal, wild tongen op een plein, hard meezingen met een grofbesnaard hiphopnummer. Twee nonnen schreeuwen „What the fuck!” op een terras, twee bejaarde vrouwen staan met een spandoek boven de weg: „We fuck on the first date” en zwaaien wervend met hun krukken. Het programma, dat vorig jaar begon, heeft ook versies in Nederland (RTL 4), Zuid-Korea en Zweden. De rechten zijn verkocht aan de Amerikaanse zender NBC en omroepen in andere landen.

De bekroning is een nieuwe aanwijzing dat de Vlaamse satire een bloeiperiode doormaakt met succesrijke programma’s als Basta – beroemd sinds de makers een container plaatsten voor de oprit van een belbedrijf. Een andere hit, Zonde van de zendtijd, wordt vanaf 13 januari door de VPRO uitgezonden op Ned. 3. Vooral productiebedrijf Woestijnvis levert veel: Alles Kan Beter, In De Gloria, Het Geslacht De Pauw , Het Eiland.

De International Emmy’s zijn Amerikaanse tv-prijzen voor niet-Amerikaanse programma’s. Vannacht gingen vijf van de tien prijzen naar Britse programma’s: The Accused (dramaserie), Christopher Eccleston (voor zijn rol in The Accused). Julie Walters (voor de rol van politica Mo Mowlam), The World’s Strictest Parents (amusement) en Gareth Malone Goes to Glyndebourne (kunst).

De resterende vier waren voor de Deense tv-film Millennium, de Canadese documentaire Life with Murder, het Chileense kinderprogramma Con qué suenas en de Portugese telenovela Laços de sangre.