Barosso pleit weer voor introductie Eurobonds

Barosso wil gezamenlijke Europese staatsobligaties invoeren.

De voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso, heeft gisteren opnieuw zijn steun uitgesproken voor het creëren van zogeheten eurobonds. Met de gezamenlijke Europese staatsobligaties zou volgens hem de schuldencrisis kunnen worden beteugeld en het vertrouwen in de euro kunnen worden hersteld.

Duitsland verzet zich hevig tegen de invoering van de eurobonds, omdat deze het zou het land veel geld zullen gaan kosten. Het rentetarief van de nieuwe Europese schuldenpapieren zou boven de rente liggen van Duitse staatobligaties met een looptijd van tien jaar, waardoor het voor het land duurder wordt om te lenen. Alleen voor noodlijdende landen zoals Griekenland, Italië en Spanje is het invoeren van de gezamenlijke obligaties voordelig.

Op leningen aan deze landen komt de rente lager te liggen, waardoor zij weer makkelijker kapitaal kunnen verkrijgen.

Barroso gelooft dat eurobonds met „een voldoende mate van integratie, convergentie en discipline” succesvol kunnen worden ingevoerd, liet hij weten tijdens een persconferentie na de ontmoeting met de Griekse premier Lucas Papademos, gistermiddag in Brussel.

Morgen presenteert eurocommissaris Olli Rehn van Monetaire Zaken een studie naar het uitgeven van eurobonds.

De Europese beurzen sloten gistermiddag op het laagste punt in zeven weken. De slepende onenigheid binnen de Amerikaanse politiek over de staatsschuld en de waarschuwing van Moody’s aan het adres van Frankrijk over de economische groeiverwachting deden de handel geen goed.

De AEX sloot 3,18 procent in het rood. Vooral Unilever, Ahold en Reed Elsevier leverden flink in. De FTSE dook 3,1 procent in de min. Sinds 5 oktober sloten de Londense koersen niet meer zo laag.

De CAC-40 in Parijs noteerde 2,94 procent verlies. De DAX in Frankfurt sloot gisteren het slechtst met een verlies van 3,35 procent. (NRC)