ANWB: mist valt mee, ochtendspits mogelijk minder zwaar

Naast plaatselijk dichte mist wordt in het oosten en zuidoosten ook voor gladheid gewaarschuwd. Foto NRC / Arjan de Jongh

De voorspelde zeer zware spits kan vanochtend wel eens behoorlijk meevallen. De mist blijkt rond 06.30 uur een stuk minder dicht dan verwacht. De ANWB ging uit van zeer dichte mist met minder dan vijftig meter zicht. Er werd dan ook een zeer zware spits met een piek van vierhonderd kilometer file voorspeld. “Maar in het hele land kun je nu verder dan vijftig meter kijken”, zegt een woordvoerder.

In Noord-Brabant reikte het zicht in de vroege ochtend verder dan vierhonderd meter. Rond Amsterdam was de mist een stuk dichter met soms nauwelijks meer dan vijftig meter zicht. In het noorden is volgens Weeronline nog wel sprake van zeer dichte mist. Rond 08.00 uur kan de zonsopgang volgens een woordvoerder voor extra verdamping en dus extra mist zorgen. In het zuiden en vooral in het oosten kwam de temperatuur onder de nul graden en daardoor kan het plaatselijk bij bruggen en viaducten glad zijn.

Spitsstroken open, plaatselijk gladheid

Gisteren zorgde de mist voor een ochtendspits met een piek van 450 kilometer file. Vanochtend is het zicht op de A27 en de A7 zo goed dat de spitsstroken al open zijn. “Het is nu nog moeilijk te voorspellen, maar misschien dat we wel een piek tussen de 280 en driehonderd kilometer krijgen. Dat is gebruikelijk voor een dinsdag in november.”

In het oosten en zuidoosten van het land ook kans op gladheid door bevriezing, meldt de ANWB. In de loop van de dag kan de zon daar doorbreken. Morgen draait de wind naar het zuidwesten. “Wij verwachten dat de mist dan wordt weggewaaid. Er kan zelfs een spatje regen vallen”, zegt Weeronline. Voorlopig is de verwachting dat dit niet voor de ochtendspits van morgen gebeurt. “Maar dat kan nog veranderen.”

    • Jules Seegers