Amnesty: situatie Egypte soms nog slechter dan onder Mubarak

Demonstranten in de straten van Kairo rennen weg van traangasgranaten. Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh

Amnesty International claimt in een rapport dat het met de mensenrechten in Egypte nog net zo slecht gesteld is als onder het regime van Hosni Mubarak. Volgens de organisatie is de situatie onder leiding van de Opperste Militaire Raad “op sommige punten zelfs verslechterd”.

Zeker 26 mensen zijn de afgelopen dagen gedood bij botsingen tussen demonstranten en ordetroepen. Onbevestigde bronnen spraken gisteren van minstens 35 doden. Amnesty zegt vandaag dat sommigen van hen zijn “verpletterd”, aldus Reuters.

Martelingen en huurlingen

Het rapport rept van militaire rechtbanken die na de opstand van begin dit jaar “duizenden” burgers heeft vervolgd. De noodtoestand zou verlengd zijn en ook martelen van gevangenen zou zijn doorgegaan. Amnesty beweert ook dat ordediensten “gewapende criminelen” zou inhuren om demonstranten aan te vallen.

De legerleiding wil aan de macht blijven, ook na de verkiezingen van volgende week. De protesten zijn juist gericht tegen de raad omdat deze de overgang naar democratie zou frustreren.

Leger wil dialoog - ‘gratuit gebaar’

Het grove geweld gaat gepaard met onder meer het censureren van de media. Naar aanleiding van alle misstanden diende de interim-regering gisteravond haar ontslag in bij de Militaire Raad. Maar het leger weigerde het aftreden vanwege “de moeilijke omstandigheden” waarin het land zich op dit moment bevindt.

De Raad heeft de “politieke krachten” in het land opgeroepen tot een “nationale dialoog”, nadat het kabinet vanavond zijn ontslag indiende. Midden-Oostendeskundige van NRC, Carolien Roelants, noemde de oproep een “gratuit gebaar”:

“Het is een politiek van pappen en nathouden, je ziet niet dat het leger de macht wil loslaten. Daarvoor heeft het teveel belangen.”

    • Jules Seegers