Ajax nog steeds kans op overwintering in Champions League

Caption: Lyon's Aly Cissokho, up, challenges for the ball with Ajax' Miralem Sulejmani, down, during their Champions League soccer match at Gerland stadium, in Lyon, central France, Tuesday, Nov. 22, 2011. (AP Photo/Laurent Cipriani)
Caption: Lyon's Aly Cissokho, up, challenges for the ball with Ajax' Miralem Sulejmani, down, during their Champions League soccer match at Gerland stadium, in Lyon, central France, Tuesday, Nov. 22, 2011. (AP Photo/Laurent Cipriani) Aly Cissokho van Lyon in duel met Ajacied Miralem Sulejmani tijdens het Champions League duel in het Gerland stadion in Lyon. Foto AP / /Laurent Cipriani

Ajax maakt nog steeds kans op overwintering in de Champions League. De Amsterdammers speelden vanavond met 0-0 gelijk bij Olympique Lyon.

Ajax blijft daardoor tweede in de poule met drie punten meer dan Lyon. Omdat ook het onderling resultaat hetzelfde is, komt het op de laatste speelronde van de poulefase aan. Real Madrid versloeg Dinamo Zagreb met 6-2.

Ajax liet in de eerste helft al zien dat het niet bang was om te voetballen. Ook de Fransen waren niet van plan alleen maar achterover te leunen, waardoor de wedstrijd het aanzien waard werd. Goed was het van beide kanten niet, want zowel de thuisploeg als Ajax had regelmatig moeite om de bal in de ploeg te houden. De Amsterdammers waren via Theo Janssen voor rust het dichtst bij, maar de middenvelder schoot voorlangs.

Direct aan het begin van de tweede helft werd Ajax wel echt gevaarlijk. Miralem Sulejmani kreeg een enorme kans na een uitbraak van Ajax. Christian Eriksen behield het overzicht en bediende de Serviër, maar die schoot via de knie van doelman Hugo Lloris naast. Even later schoot Jan Vertonghen uit een corner recht op Lloris af en schoot Sulejmani via het been van een Franse verdediger net over.

Pas twintig minuten voor tijd drong Olympique voor het eerst langere tijd aan en kreeg Ajax het moeilijk. De bal werd door de Amsterdammers telkens te snel verspeeld, waardoor de thuisploeg de druk op kon voeren. Ajax-doelman Kenneth Vermeer was echter scherp en hield zijn ploeg op de been met reddingen op schoten van Yoann Gourcuff en Alexandre Lacazette.

Real Madrid maakte een einde aan het Europese avontuur van Dinamo Zagreb. De al geplaatste Spanjaarden gaven de Kroatisch kampioen met 6-2 op de broek. Al na negen minuten stond het 3-0 na treffers van Karim Benzema, Jose Callejon en Gonzalo Higuain. In de twintigste minuut maakte Mesut Özil er 4-0 van en na rust voerden Callejon en Benzema de score verder op. In de slotfase redden Fatos Beqiraj en Ivan Tomecak de Kroatische eer.

    • Hans Klis