Aanklacht Van der Sloot blijft bij moord, mogelijk snel datum proces

Op 4 juni 2010 wordt Joran van der Sloot door Chili, waar hij naartoe is gevlucht na de moord op Flores, overgedragen aan Peru. Foto AP / Karel Navarro

Joran van der Sloot wordt aangeklaagd voor moord gevolgd door roof. De advocaat van de familie van de omgekomen Stephany Flores wilde dat hij vervolgd zou worden voor roofmoord. De rechtbank zal nu op korte termijn een datum voor het proces vaststellen. Dat meldt de hoogste aanklager van justitie in Peru, aldus persbureau AP.

Doordat hoofdaanklager Pablo Sanchez Velarde de aanklacht van justitie heeft geratificeerd, hangt Van der Sloot een straf van dertig jaar cel boven het hoofd voor de moord op de 21-jarige Flores in mei vorig jaar. Een woordvoerder van de rechtbank in Lima laat weten nog niet op de hoogte te zijn van het de ratificatie van de aanklacht door justitie. Als de informatie klopt, verwacht de zegsvrouw vandaag al aan te kunnen geven wanneer het proces van start gaat.

De familie Flores had gevraagd de aanklacht te herzien zodat Van der Sloot voor roofmoord zou worden aangeklaagd. Medio september stuurde de rechtbank de aanklacht terug naar justitie. Als was ingestemd met de wijziging, had het Openbaar Ministerie tot levenslang kunnen eisen.

Op 26 september dook een video-opname op van een politieverhoor met Van der Sloot. Hieron lijkt hij de moord op Flores te bekennen. Hij beschrijft tegenover zijn verhoorder wat er precies is gebeurd in de hotelkamer.

De rechtszaak tegen Van der Sloot heeft al veel vertraging opgelopen. Als het in december niet tot een veroordeling is gekomen, bepaalt de Peruaanse wet dat hij vrijgelaten moet worden. Hij kan dan worden gedwongen zijn proces in vrijheid in Peru af te wachten. Het OM kan ook in beroep gaan tegen zijn vrijlating.

    • Jules Seegers