Zorgen van Peking over 'chronische recessie'

China houdt sterk rekening met een langdurige internationale financiële crisis die zal leiden tot een „zekere en chronische recessie van de wereldeconomie”.

Deze sombere prognose uitte de Chinese vicepremier Wang dit weekeinde tegenover het staatspersbureau Xinhua en op een Chinees-Amerikaanse handelstop in Chengdu.

„Een onevenwichtig, zwak herstel is op dit moment de beste optie in een extreem ernstige crisis, die – en dat is het enige wat zeker is – chronisch zal zijn”, aldus Wang, de hoogste Chinese beleidsmaker op het gebied van economie en financiën.

Tot nu hebben Chinese leiders zich steeds gematigd positief uitgelaten over de mogelijkheid dat de wereldeconomie aan een forse krimp zou kunnen ontsnappen, mede door de groei in Azië en Latijns-Amerika. De Chinese economie groeit dit kwartaal met meer dan 9 procent, maar de export naar de Verenigde Staten en Europa begint al af te zwakken en ook de Chinese vastgoedsector ziet het aantal transacties fors afnemen. Deze twee sectoren vormen de motoren van de groei.

Volgens analisten wijzen de uitlatingen van Wang erop dat Peking nadenkt over een nieuw stimuleringspakket. Vier jaar geleden stak China ruim 450 miljard euro in de economie en zetten banken de geldkranen in opdracht van Wang wijd open.

Wang erkende dat daardoor in de financiële sector „enige structurele problemen” zijn gerezen. Volgens sommige berekeningen kunnen Chinese banken ruim 30 procent van de 1.700 miljard euro die zij hebben uitstaan, afschrijven als oninbaar.

Volgens hoogleraar financiën Larry Lang van universiteit van Hongkong staat China aan de vooravond van een bankroet, omdat vrijwel elke provincie „een potentieel Griekenland” is. Hij zei dat Chinese banken voor 3.600 miljard euro aan leningen hebben uitstaan en dat de economie niet met 9 procent groeit, maar met 10 procent krimpt. De inflatie zou ook niet zijn gedaald naar 5,5 procent, maar gestegen naar 16 procent.