Zeker vier doden bij betoging op Tahrirplein

Het Egyptische leger en de politie hebben zondag gezamenlijk de aanval geopend op demonstranten op het Tahrir-plein in Kairo. Honderden soldaten en agenten werden ingezet om de duizenden betogers te verjagen. Het geweld kostte aan zeker vier personen het leven, zeiden artsen. Het leger slaagde erin het grootste gedeelte van het plein schoon te vegen. Kort na zonsondergang togen honderden demonstranten echter alweer naar het plein. Onder hen waren zowel seculieren als aanhangers van de gematigde moslimbroeders, maar ook salafisten: radicale moslims. Aanleiding voor de protesten zijn de plannen van het militaire regime om ook na parlementsverkiezingen, die volgende week beginnen, structureel greep op de macht te houden. ‘Ons land Egypte is geen legerkamp’, zo luidde een van de leuzen. Het leger heeft gisteren die politieke eisen afgezwakt. Of dat genoeg zal zijn om de straat de bedaren zal de komende dagen moeten blijken. (AP/NRC)