Zeeheksen en flesjes

In de aanloop naar Sinterklaas test Hendrik Spiering nieuwe bordspellen. Vandaag: Dominiongekte en Legogevechten.

None

en jaar van grootse nieuwe spellen is 2011 niet. Het is wel een jaar van mooie uitbreidingen van bestaande spellen.

Bij ons thuis zijn de uitbreidingen van het ‘Magic’-achtige kaartspel Dominion met gejuich onthaald. Het spel Dominion is niet in een paar woorden uit te leggen, maar zoals bij veel leuke spellen is het spelen zelf simpel. Je handelt in feite met kaarten. In je beurt koop je telkens nieuwe actie- en geldkaarten die je in volgende beurten uitspeelt om nog meer geld- en actiekaarten te verwerven. Zo verover je gaandeweg tientallen kaarten. Zoals succesvolle speelfilms een vervolg krijgen, komen er van ieder geslaagd spel uitbreidingen. En dus hebben wij ineens heel veel Dominiondozen in de kast, met meer dan honderd kaarten in totaal, zoals Charlatans, Gespuis, Grote Markten, Golems, Oude Bekenden, Maskerades, Zeeheksen en Piratenschepen. Het geeft een enorme variatie, omdat je in principe per spel maar tien verschillende kaarten mag gebruiken. Ieder spel is daardoor anders. Opvallend is dat in iedere uitbreiding maar een paar bijzondere kaarten zitten. Zoals geldkaarten die ook actiekaarten zijn (in Welvaart), actiekaarten die je pas na afloop van je beurt kan spelen (in Hijs de Zeilen) of een kaart waarmee je de beurt van een ander kan overnemen (in De Alchemisten).

Ook populair bij ons zijn de Heroica-spellen van Lego, inmiddels met uitbreidingsdozen. Daarin bouw je eerst van Lego een traject met videospel-achtige hindernissen en hulpmiddelen (monsters die je moet verslaan, schatkistjes met wapens, flesjes met extra levens, sleutels om deuren te openen). Je pion is een soort ‘avatar’ met speciale krachten. Wie het eerst bij het doel is, heeft gewonnen. En typisch Lego: je wordt aangemoedigd zelf nieuwe spelregels te bedenken. Wij hebben onmiddellijk ingevoerd dat je ook met elkaar mag vechten. Ha! De dobbelsteen beslist.

En zoals Heroica een videogame in Lego nabouwt, imiteert iPawn van Jumbo een bordspel op de iPad. Je koopt de benodigde pionnen in de winkel en downloadt gratis de spel-app uit de App Store. Het zijn tot nu toe helaas weinig originele spellen: ganzenbord, snakes & ladders en visspel. Er zijn wel leuke visuele effecten, maar eigenlijk is het scherm te klein en wordt niks wezenlijks toegevoegd aan deze klassiekers. Het leukst is nog iPawn Air-Hockey dat het speelhalspel nabootst waarin je een puck in het doel van de tegenstanders moet zien te schieten. Dat is ook spannend op zo’n klein schermpje. Wel jammer dat alle gegevens van de onderlinge competitie worden gewist als je in het vuur van het spel per ongeluk de ‘Home’-knop aanraakt. En dat gebeurde bij ons iedere keer.

Dominion-uitbreidingen: Welvaart (€39), De Alchemisten (€25), Hijs de Zeilen (€39), uitgave 999Games, 8+, 2-4 spelers; Heroica Waldurk €20, Heroica Draida (€15) uitgave Lego, 7+, 2-4 spelers; iPawn, alle varianten €10, uitgave Jumbo.

    • Hendrik Spiering