Wilders en coalitie botsen om Turkije

PVV-leider Geert Wilders heeft met opmerkingen over Turkije en over bezuinigingen op ontwikkelingshulp de verhoudingen met regeringspartijen VVD en CDA op scherp gezet.

Wilders, die het kabinet van VVD en CDA gedoogt, schreef zaterdag in een opinieartikel in de Volkskrant dat de Turkse president Abdullah Gül wat hem betreft volgend jaar niet welkom is om 400 jaar relaties tussen Nederland en Turkije te vieren. Wilders: „Turkije spant samen met Hamas en is goede maatjes met het misdadige regime in Teheran. Turkije slaat ongenadig toe in Koerdistan en teistert het Koerdische volksdeel in Turkije door juridische en politionele willekeur. Er valt niets te vieren tussen Nederland en Turkije.”

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) reageerde daarop door te stellen dat Turkije een belangrijke partner van Nederland is. „De snel groeiende Turkse economie is zowel voor het midden- en kleinbedrijf als voor grote bedrijven een zeer interessante markt. De viering van 400 jaar diplomatieke relaties staat in het teken van die wederzijdse economische belangen. Een bezoek van de Turkse president past in de relatie”, volgens Rosenthal.

CDA’ers Henk Bleker (staatssecretaris van Landbouw) en Maxime Verhagen (minister van Economische Zaken) reageerden dit weekend ook scherp op de eis van Wilders om bij hernieuwde bezuinigingen te korten op ontwikkelingshulp. Wilders stelde dat als voorwaarde voor steun aan nieuwe bezuinigingen. Bleker zei zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed „nooit” akkoord te gaan met deze eis. En ook vicepremier Verhagen was duidelijk. Vanochtend liet hij aan Nu.nl weten dat Wilders moet ophouden met het voorlezen van zijn eigen verkiezingsprogramma. Verhagen: „Dat is niet hoe we deze politieke samenwerking vorm hebben gegeven.”