Weer

Aan de hardnekkige mist in een groot deel van ons land gaat een einde komen. Morgen zijn de eerste tekenen daarvan zichtbaar.

Die ommezwaai wordt veroorzaakt door een combinatie van toenemende wind en bewolking. Bewolking ligt als een deken over de onderste luchtlaag, die daardoor iets opwarmt. Dat werkt mistvorming tegen. Wind heeft als effect dat de mistlaag op de grond wordt vermengd met de drogere lucht daarboven.

Die toenemende wind en bewolking houden verband met het oostwaarts wegschuiven van een hogedrukgebied boven Midden-Europa ten faveure van oceaanstoringen.

Vanavond en vannacht hangt in vrijwel heel het land nog dichte mist. In het zuidoosten zijn ook opklaringen en koelt het af tot iets onder nul.

Morgen overdag schuift vanuit het westen bewolking over de mist, die daardoor langzaam dunner wordt. In het zuidoosten breekt de zon op veel plekken door. Waaien doet het nog steeds nauwelijks. Het wordt 4 graden in Groningen tot 11 graden in het Zuid-Limburg.

In de loop van woensdag en donderdag steekt een zwakke tot matige, langs de kust later vrij krachtige zuidwestenwind op. Daarmee wordt mist ingeruild voor bewolking.