Waar is de fluwelen techniek?

Zie hoe Jorien van den Herik Feyenoord bestuurlijk naar de UEFA Cup leidde. Zie hoe Riemer van der Velde Heerenveen aan het provincialisme onttrok. Of zie hoe Joop Munsterman FC Twente in staat stelde kampioen te worden. En zie hoe Jan Smit een Calimeroclub als Heracles groot maakte.

Mannen van stavast die weten hoe een betaalde voetbalorganisatie (bvo) geleid moet worden: met straffe hand, om niet te zeggen dictatoriaal.

Maar het zijn ook mannen van de fluwelen techniek. Jorien bracht in de stoere havenstad spelers joie de vivre bij. Aan de oevers van de Friese meren leerde Riemer spelers graag een visje bakken. Joop trakteert voetballers nog wel eens op een gitaarconcert. En Jan mag in het spelershome graag de getapte jongen uithangen. Bovendien gaan de mannen er prat op dat ze de verjaardagen van alle spelersvrouwen en hun kinderen kennen.

Jorien, Riemer, Joop en Jan zijn aan de onderhandelingstafel hard, bikkelhard. Types van slikken of stikken. En vooral niet gediend van inspraak. Alleen zij weten wat goed is, voor de spelers, maar vooral voor de bvo. Maar altijd straalden de mannen warmte uit. Juntaleiders die de huiskamercultuur cultiveren. Gezelligheid kent geen tijd, zelfs niet met het mes op tafel.

Maar de mannen hadden het ook gemakkelijk. Zij werden in hun doen en laten nooit gehinderd door clubiconen.

Jorien maakte van Coen een vriend, Riemer woonde de begrafenis van Abe hoogspersoonlijk bij, Epi was al dood toen Joop aantrad en de Zwarte Meteoor was al teruggekeerd naar Zuid-Afrika toen Jan op het pluche plaatsnam. Ja, dan is het gemakkelijk regeren.

Nee, Steven is niet te benijden. Je zult maar gehinderd worden door democraten als Johan en Louis. Dat is pas moeilijk werken. Hoe wil je dan in godensnaam een betaalde voetbalorganisatie fatsoenlijk renoveren. Daar is geen beginnen aan.

Henk Stouwdam

    • Henk Stouwdam