VS scherpen sancties aan tegen Iraanse olieindustrie

De Verenigde Staten scherpen de sancties tegen Iran aan om de mogelijke ontwikkeling van een kernwapen door de Iraniërs een halt toe te roepen. De sancties richten zich tegen personen of bedrijven die de olie-en petrochemische industrie materieel ondersteunen. Dat de VS aan nieuwe sancties werkten werd zaterdag al onthuld door CNN en persbureau Reuters.

De maatregelen worden per decreet van president Barack Obama ingesteld, meldt persbureau AFP. Het gaat om het blokkeren van transacties van 250.000 dollar of meerdere boven de een miljoen dollar binnen een tijdspanne van twaalf maanden. Daarnaast stellen de Amerikanen sancties in tegen elf personen die betrokken zijn bij de verrijking van uranium.

Volgens Obama heeft Iran voor dit “isolement gekozen”, door een kernwapen te ontwikkelen. Het Internationaal Atoomagentschap gaf eerder deze maand een rapport uit waarin het Iran beschuldigt van het werken aan kernwapens.

Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton liet ook weten dat het ministerie van Financiën Iran op een zwarte lijst gaat zetten van gebieden die zich “bezighouden met witwassen”. Daarnaast houden de Amerikaanse autoriteiten de optie open om ook energie-gerelateerde sancties op te leggen, waaronder op financiële transacties die daar betrekking op hebben, meldt Reuters. Voor Amerikaanse bedrijven is het op dit moment al verboden om zaken te doen met Iran.

Eerder vandaag liet de Britse minister van Financiën George Osborne weten dat het land de financiële banden met Iraanse banken verbrak in overleg met de VS en Canada. Vanaf 16.00 uur vanmiddag moesten Britse financiële instituten alle handelsbetrekking en transacties opschorten.

    • Hans Klis