‘Vredesonderhandelingen tussen Pakistaanse regering en Talibaan’

De Pakistaanse Talibaan voeren “verkennende” gesprekken met de Pakistaanse regering over de mogelijkheden om een vredesakkoord te sluiten. Dat zeiden bronnen rond de onderhandelingen vanochtend tegen persbureau Reuters.

De gesprekken tussen de Talibaan en de door de VS gesteunde regering zouden op dit moment gaan over de regio Zuid-Waziristan, maar de onderhandelingen zouden ook tot een allesomvattende deal voor het hele land kunnen leiden, aldus de bronnen. Een bemiddelaar zegt tegen Reuters wel dat de gesprekken “erg moeilijk” zijn. Zo zouden de Talibaan een aantal eisen stellen, zoals de vrijlating van een groot aantal gevangenen.

Een belangrijke commandant van de Pakistaanse Taliban erkent tegenover Reuters ook dat zijn groepering in gesprek is met de regering, maar spreekt over een “beginnende fase” in de onderhandelingen. “We zullen moeten zien of er een doorbraak komt”, aldus de commandant.

De Pakistaanse Talibaan vormen al jaren het grootste veiligheidsrisico voor Pakistan en zijn verantwoordelijk voor tientallen bloedige aanslagen op overheidsgebouwen en westerse doelen in het hele land. De VS en andere westerse landen beschouwen de Talibaan als een terroristische organisatie. In 2009 voerde het Pakistaanse leger nog een grootschalig offensief tegen de moslimextremisten. Daarbij kwamen honderden mensen om het leven.

    • Pim van den Dool