Voormalig Olympisch schaatskampioen Enrico Fabris stopt per direct

Enrico Fabris euforisch op de voor hem zo succesvol verlopen Olympische Spelen in Turijn. Foto Reuters / Jerry Lampen

Enrico Fabris heeft per direct een punt achter zijn schaatsloopbaan gezet. De 30-jarige Italiaan beleeft niet langer meer plezier aan de sport. Fabris was sinds 1999 actief en werd getraind door voormalig Olympisch kampioen Gianni Romme.

Afgelopen weekeinde werd al gespeculeerd over het afscheid van de tweevoudig Olympisch kampioen, nadat hij bij de wereldbekerwedstrijden in het Russische Tsjeljabinsk in de achterhoede meereed. Op de 1.500 meter, de afstand waarop Fabris in 2006 Olympisch goud pakte, werd hij allerlaatste. Romme had daar zaterdag geen goed woord voor over:

“Als je zo in de rondte rijdt, moet je je verdomme hartstikke kapot schamen.”

Enrico Fabris dankte zijn grote successen aan een a-typische opbouw van zijn races. Hij begon vaak relatief traag aan zijn race om zodoende genoeg energie over te houden voor het beperken van het verval zin zijn rondetijden.

Coach en oud-Olympisch kampioen Gianni Romme over waarom het dit weekend misging:

Piek in 2006, daarna bergafwaarts

De 30-jarige Fabris boekte zijn grootste successen in 2006. Hij werd op het EK in Hamar de eerste Italiaan die een Europese allroundtitel won en trad daarmee in de voetsporen van landgenoot Roberto Sighel die in 1992 wereldkampioen werd. Fabris floreerde later ook in eigen land op de Olympische Spelen van Turijn. Hij won goud op de 1.500 meter en de ploegenachtervolging en pakte brons op de 5 kilometer.

Vier jaar later werd de Italiaan nog maar zestiende op de Olympische schaatsmijl in Vancouver. Ook op de 5 kilometer en ploegenachtervolging maakte Fabris geen indruk. Hij won na Turijn ’06 nog wel diverse medailles op het WK allround en de WK afstanden en reed bovendien in 2007 in Salt Lake City een wereldrecord op de 5000 meter.