Verhagen: Wilders moet zijn verantwoordelijkheid nemen

Verhagen, Rutte en Wilders bij de presentatie van het regeer- en gedoogakkoord in september 2010. Foto NRC / Vincent Mentzel

Wilders moet stoppen met “het enkel voorlezen van zijn eigen verkiezingsprogramma” en moeilijke besluiten van het kabinet steunen als die nodig blijken. Dat zegt CDA-vicepremier Verhagen vanochtend in een interview met NU.nl.

Verhagen vindt dat Wilders te gemakkelijk zijn eigen standpunten uitdraagt en te weinig bezig is met het leveren van een bijdrage “aan het herstel van de Nederlandse economie en het behoud van banen en inkomsten voor de toekomst”. De CDA-bewindsman vindt de opstelling van Wilders niet passen bij “hoe we deze politieke samenwerking vorm hebben gegeven”.

De vicepremier doelt met zijn kritiek op Wilders vermoedelijk op de uitspraak van de PVV-leider van vorige week dat er wat de PVV betreft alleen maar vier miljard euro bezuinigd kan worden op ontwikkelingshulp. Verhagen vindt dat Wilders moet beseffen dat “de tijd van makkelijke bezuinigingen” voorbij is en roept hem op ook zijn verantwoordelijkheid te nemen voor moeilijke besluiten.

Verhagen en Wilders lopen met hun uitspraken vooruit op de mogelijkheid dat het kabinet een paar miljard extra moet bezuinigen als het begrotingstekort de komende maanden te snel stijgt. De CDA-vicepremier benadrukt tegenover NU.nl dat die extra bezuinigingen noodzaak zijn als het begrotingstekort inderdaad snel oploopt:

“We hebben in het regeerakkoord afgesproken dat als het gat in de schatkist te groot wordt er actie ondernomen moet worden. Afspraak is afspraak.”

    • Pim van den Dool