Vast in slijk in benauwende 'Katja'

Opera

Katja Kabanová van Janácek door Opera Zuid. Gezien: 18/11 Theater aan het Vrijthof Maastricht. Tournee t/m 10/12. Inl: operazuid.nl ****

Zompige modder besmeurt het hele podium. De drek verstikt het grauwe dorp waar Katja Kabanová woont met haar man, een niksige slapjanus, en haar schoonmoeder, een sarrend kreng. In de verte wenkt soms de blauwe lucht, waar vogels vrij vliegen. Maar hoewel Katja met haar minnaar even van de vrijheid proeft, is ze vastgezogen in het slijk. Ze biecht haar overspel op, wordt uitgestoten en werpt zich in de Wolga. Alles eindigt in het diepste zwart.

Harry Kupfer stapelt de uitzichtloze ellende van het felrealistische drama deze keer wel driedubbel dik op. Toch ademt de benauwende voorstelling her en der, dankzij de folkloristische liederen, weemoedige lyrische passages, subtiele nuances in het acteren en zingen en de uitstekende begeleiding door het Limburgs Symfonie Orkest o.l.v. de Noor Stefan Veselka.

Zelfs de weerzinwekkende schoonmoeder wordt door Miranda van Kralingen nog net niet al te karikaturaal vertolkt. Ze toont dat Kabanicha zelf ook een slachtoffer is van de bekrompen omstandigheden. Karin Strobos (Varvara) voegt opnieuw een prachtig gezongen rol toe aan haar gevarieerde repertoire. De voorstelling wordt gedragen door sopraan Johanni van Oostrum, aangrijpend in haar wankelmoedige titelrol.

    • Kasper Jansen