Ultimatum verstreken

Liga wil toch waarnemers sturen, Syrië wil daaraan niet meewerken.

De Arabische Liga houdt vast aan het plan om een waarnemersmissie naar Syrië te sturen, om de situatie in het land te beoordelen. Syrië wil daar niet aan meewerken.

Gisternacht verliep een ultimatum van de Arabische Liga aan Syrië om het geweld tegen betogers te beëindigen en de missie toe te laten. De Arabische Liga zou dan economische sancties instellen, maar een besluit daarover moet nog worden genomen. Een aantal door Syrië voorgestelde wijzigingen voor het vredesplan van de Arabische Liga zijn gisteren afgewezen door de Liga. Volgens de Liga wordt de ‘essentie’ van het vredesplan veranderd door de voorstellen van Syrië.

De Syrische president Bashar Assad zei in een interview met de Britse Sunday Times door te gaan met het keihard aanpakken van ‘militanten’ in het land. „Het conflict gaat door, net zoals de druk op Syrië om zich te onderwerpen toeneemt”, zei Assad.

Het regime treed al acht maanden keihard op tegen de betogers. Volgens de Verenigde Naties zijn er sinds het begin van de opstand al meer dan 3500 mensen gedood. (AP, BBC)