Uitgelicht

Film

K-911 (Charles T. Kanganis, 1999, VS). Voor de videomarkt gemaakt vervolg op de actiekomedie K-9 (Rod Daniel, 1989) voert andermaal excentrieke rechercheur James Belushi en zijn herdershond ten tonele. RTL8, 20.30-22.15u.

Le sauvage (Jean-Paul Rappeneau, 1975, Frankrijk). Vehikel voor Yves Montand en Catherine Deneuve volgt stramien van de romantische Hollywoodkomedie uit de jaren dertig. Voortvluchtige vrouw verstoort kluizenaarsbestaan van zakenman op tropisch eiland. TV5, 23.55-01.30u.

Nothing To Lose (Steve Oedekerk, 1997, VS). Tim Robbins zou de vlag op de modderschuit zijn in kluchtige buddy-komedie over een bedrogen zakenman (Robbins) en een zwarte kruimeldief (Murhpy-kloon Martin Lawrence).BBC 1, 00.50-02.25u.

Informatief

Photo for life. Eerste deel van vijfdelige serie waarin de vooral met zijn confronterende campagnes voor Benetton beroemd geworden fotograaf Oliviero Toscani een vijfdaagse masterclass geeft aan zes jonge fotografen. Vanavond een verslag van dag 1, waarin de deelnemers in het Maison des métallos in Parijs twee lampen, een fototoestel en een kwartier de tijd krijgen voor het maken van een naaktportret.Arte, 19.30-20.15u.

Tegenlicht: De voedselspeculant, geld, graan en revolutie. Sinds het instorten van sommige financiële markten zoeken investeerders naar andere mogelijkheden. De geldstroom die eerder de huizenmarkt opblies, heeft zich verplaatst naar de grondstoffenmarkt. Programmamaker Kees Brouwer besloot – met geld van de VPRO – te gaan speculeren op de internationale graanmarkt. Hij probeert te achterhalen of hij via de abstracte wereld van financiële producten werkelijk ingrijpt in ons dagelijks bestaan. Het leidt tot een zoektocht waarin Brouwer wordt geconfronteerd met het contrast tussen toenemende voedselschaarste in arme landen enerzijds, en de honger naar rendement van financiële instellingen anderzijds. Hij volgt de weg van het graan terug vanuit Tunesië, waar begin dit jaar de bevolking massaal de straat opging toen de broodprijs steeg, en hij eindigt in Chicago op de grondstoffenbeurs. Ned.2, 20.55-22.00u.

So nah am Tod – Afghanistan im zehnten Kriegsjahr. Documentaire van Ashwin Raman over de zelfmoordaanslag op 28 mei van dit jaar op NAVO-commandant generaal Markus Kneip in Afghanistan. Zeven mensen stierven daarbij, de generaal raakte zwaar gewond. Oorlogsreporter Raman reisde op eigen gelegenheid met zijn camera door Afghanistan, filmde acties van Duitse en Afghaanse legereenheden en sprak met Duitse soldaten over het nut van deze oorlog.ARD, 22.45-23.30u.

Hindukusch und zurück. Documentaire waarin twee Duitse soldaten en hun families worden gevolgd gedurende het jaar dat ze in oorlogsgebied in Afghanistan verblijven, vanaf hun training tot en met hun thuiskomst. Eens te meer blijkt dat slechts weinigen uit de oorlog terugkeren zoals ze vertrokken zijn.ARD, 23.30-00.15u.

Amusement

Hillbilly Handfishin’. Plattelanders Skipper Bivins en Trent Jackson leren ouderwetse visserstrucjes aan stadsvolk. Ze vangen meervallen door hun hand te steken in de holen waarin deze beesten schuilen. Als zo’n vis in die hand hapt, trekken ze ’m uit zijn hol. De hillbillies uit Oklahoma leerden deze truc van hun ouders en in Hillbilly Handfishin’ geven ze de traditie door aan mensen die van een uitdaging houden en wel eens wat anders willen dan raften en skydiven. In die onzichtbare holen onder water kunnen namelijk ook slangen, bevers of muskusratten zitten. Het maakt de visvangst extra spannend. Discovery, 20.00-21.00u.

Carmen à la Scala de Milan. Elk jaar wordt op 7 december, de dag van Sint Ambrosius, beschermheilige van Milaan, het operaseizoen van de Scala geopend. In 2009 gebeurde dat met deze Carmen, in een regie van Emma Dante en onder leiding van Daniel Barenboim. Met Jonas Kaufmann als don José, Erwin Schrott als Escamillo en Anita Rachvelishvili in de titelrol.Arte, 20.15-23.00u.