Uitgefloten

http://www.youtube.com/watch?v=OkauBOKR2x0&feature=youtu.be De Russen krijgen steeds meer genoeg van de persoonlijkheidscultus rond Vladimir Poetin. Dat komt onder meer door het  internetgebruik dat de afgelopen jaren is verveelvoudigd. Mijn favoriete programma Burger Dichter op Echo Moskvy - waarin  een beroemde acteur iedere maandag een hekeldicht op het regime voordraagt -  wordt bijvoorbeeld telkens zes miljoen keer aangeklikt. Dankzij internet zijn ook steeds meer Russen op de hoogte van de schandalen rond Poetin, zoals dat van diens vermeende nieuwe paleis aan de Zwarte Zee, waar het gouden bed al enkele miljoenen kost en een geschenk is van Poetins goede vriend Silvio Berlusconi.

Toch lijkt Poetin, die zoals alle autoritaire leiders in de geschiedenis slechts door  ja-knikkers wordt omringd, niet te beseffen dat zijn populariteit tanende is. Zo bezocht hij afgelopen weekend een worstelkampioenschap in het Olympisch Stadion in Moskou, waar hij hoopte door aanhangers te worden onthaald, maar werd uitgefloten toen hij in de ring stapte om de Russische winnaar Fjodor Jemeljanjenko te feliciteren. Het ‘Stap op!’ en ‘Schande!’ klonk alom. Het fluitconcert werd in verkorte versie rechtsreeks uitgezonden op de staatstelevisie, maar op de blogs verscheen de langere versie, die hierboven te zien is.

De directie van het stadion haastte zich vanmorgen om het uitjouwen van de nationale leider te ontkennen. Het fluiten zou bedoeld zijn voor de door de Rus verslagen Amerikaanse worstelaar Jeff Monson, die tijdens Poetins felicitaties het stadion werd uitgedragen. Vreemd is wel dat de beelden - en de ooggetuigenverslagen - uitwijzen dat dit gebeurde toen het fluitconcert voor Poetin al afgelopen was. De Nasji en Verenigd Rusland beweren dat de protesten steunbetuigingen waren.

Het youtube-fragment komt van de website van populaire blogger Aleksej Navalny, die het van een toeschouwer had ontvangen. Navalny greep het aan om er op zijn blog boven te zetten: ‘Het einde van een tijdperk’.

 

 

    • Michel Krielaars