Uitgedroogd hartje herfst

Nederland, Nijmegen, 20-11-2011 De waterstand in de rivier de Waal is ongewoon laag op dit moment van het jaar. Woonboten in een rivierarm aan de rand van de stad liggen op het droge. Foto: Flip Franssen
Nederland, Nijmegen, 20-11-2011 De waterstand in de rivier de Waal is ongewoon laag op dit moment van het jaar. Woonboten in een rivierarm aan de rand van de stad liggen op het droge. Foto: Flip Franssen

Vandaag hangt er dikke mist door heel Nederland, maar afgelopen weekend was het in Nijmegen vooral droog. Veerpont Heen en Weer, tussen Millingen en Pannerden, is zelfs al voor de tweede keer dit jaar uit de vaart genomen. Het water in de Waal staat te laag.

Fotograaf Flip Franssen (55) woont al zijn hele leven in de Ooijpolder, vlabij de Zuid-Gelderse stad. „Ik ken het gebied vrij goed, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt.”

Met dit bedoelt hij het droogvallen van de polder, hartje herfst. Franssen: „Het komt wel vaker voor dat de woonboten in de buurt droog komen te liggen, maar dat is meestal in de zomer. Nu staat zelfs de Waalhaven in Nijmegen droog.”

Nijmegen is geen havenstad. Het opdrogen van de boten is volgens Franssen dan ook vooral vervelend voor de bewoners zelf. „De boten komen scheef te liggen. En je kan je zelf wel indenken hoe vervelend het is als je huis scheef staat.”

De bewoners van de boten, onder wie een goede vriend van Franssen, kunnen gewoon thuis blijven wonen tijdens de droogte. Maar klussen aan de boot – waarvoor de omstandigheden ideaal lijken – is niet toegestaan. „Dat mag alleen als de boot in het dok ligt”, weet Franssen.

Hij besloot foto’s te maken van de drooggevallen schepen vanwege het surrealistische effect. „Die grote massieve boeg op het droge. Het is een beetje een onwerkelijk beeld.”