Uit tegen Vitesse is het er ineens weer: vertrouwen

Met een 4-0 uitzege op Vitesse doorbrak Feyenoord een serie slechte resultaten. De sterke middenvelders Clasie, Bakkal en El Ahmadi waren bepalend in Arnhem.

De opluchting was van de gezichten af te lezen. Na de 4-0 overwinning bij Vitesse keken algemeen directeur Eric Gudde, hoofdtrainer Ronald Koeman, de assistenten Giovanni van Bronckhorst en Jean-Paul van Gastel, teammanager Bas van Noortwijk en perschef Raymond Salomon bij de kleedkamerdeur even zwijgend voor zich uit. Aanvoerder Ron Vlaar incasseerde voor de verandering weer eens schouderklopjes.

Feyenoord toonde na een reeks van drie nederlagen gisteren in het overdekte Gelredome een ander gezicht. Het elftal van Koeman gooide de schroom van zich af, durfde vanaf de eerste minuut het initiatief te nemen en was negentig minuten lang de betere ploeg tegen Vitesse. „Als we vertrouwen in onszelf hebben, kunnen we gewoon goed voetballen”, stelde Koeman na afloop vast.

Vertrouwen. Dat lijkt het sleutelwoord te zijn binnen het huidige Feyenoord. De Rotterdamse club wisselde dit seizoen uitstekende duels – Roda JC thuis en Ajax uit – af met pijnlijke nederlagen zoals Groningen uit en NEC thuis. Feyenoord speelde tegen Vitesse de beste wedstrijd van het seizoen. De ploeg verzuimde alleen het vertrouwen met een monsterscore verder op te krikken.

Hoe is het verschil tussen de wanprestatie bij Groningen en de klinkende zege bij Vitesse te verklaren? De trainers en spelers braken er in de catacomben van het Gelredome hun hoofd over. Koeman moest allereerst vaststellen dat het zijn ploeg mee had gezeten. „Als deze spelers lekker in de wedstrijd zitten, zien ze dat als een stimulans. Dan groeien ze. Het verschil in niveau mag niet zo groot zijn. Dat moeten we verbeteren.”

De middenvelders Jordy Clasie, Karim El Ahmadi en Otman Bakkal maakten met goed combinatievoetbal het verschil. Het drietal versterkte elkaar en overklaste de middelste linie van Vitesse volledig. Clasie, El Ahmadi noch Bakkal leek voorafgaand aan dit seizoen een opvallende rol binnen Feyenoord te zullen spelen. Clasie kwam als talent over van Excelsior, El Ahmadi was al afgeschreven door Feyenoord en Bakkal was bij PSV op een zijspoor beland.

Het was Koeman die zijn vertrouwen uitsprak in zijn middenvelders. El Ahmadi bloeide weer op in Rotterdam-Zuid en speelde gisteren zoals in zijn beste dagen bij FC Twente. „Ik voel me lekker en dat is belangrijk”, legde de international van Marokko uit. „Ik heb altijd vertrouwen in deze ploeg en in mezelf gehad. Koeman vond dat ik samen met Bakkal de kar moest trekken. Als hij dat zegt dan is dat wel een verantwoordelijkheid. In het thuisduel met NEC speelden we nog een beetje verstoppertje. Tegen Vitesse voetbalden we wel met overtuiging. Dat is het verschil. We moeten alleen oppassen dat er niet weer zo’n hosannasfeer ontstaat als na de uitwedstrijd tegen Ajax.”

Bakkal zocht ook na de zege op Vitesse naar een verklaring voor de wisselvalligheid van Feyenoord. „Als we precies wisten waar het aan ligt, dan zouden we direct iets kunnen doen. Maar zo eenvoudig is het niet”, stelde de speler met rugnummer acht van Feyenoord. „Nu hebben we een ploeg die van iedereen kan winnen en verliezen. Hoe groter het vertrouwen in eigen kunnen is, hoe beter we spelen. Maar vertrouwen is iets ongrijpbaars. Dat maakt het zo lastig.”

Clasie, dit seizoen een van de revelaties in de eredivisie, steeg na een aantal moeilijke weken opnieuw boven zichzelf uit. „We speelden heel rustig en zuinig”, meende de maker van het tweede doelpunt van Feyenoord. „Dit was onze beste wedstrijd van het seizoen. Alles verliep volgens plan. We hadden de wedstrijd volledig in handen. Als wij zo goed blijven spelen, zijn er weinig clubs die van ons winnen. Daar moeten we ons aan vasthouden.”

In het kielzog van Clasie, El Ahmadi en Bakkal speelden John Guidetti, Sekou Cissé en Miquel Nelom ook een uitstekende wedstrijd. Dit tot grote frustratie van Vitesse, dat de aanval op de topdrie had willen inzetten. Ex-Feyenoorder Nicky Hofs ontsnapte na het slaan van Jerson Cabral aan een rode kaart en trainer John van den Brom werd naar de tribune gestuurd na aanmerkingen op de leiding. Het toonde aan hoe groot het verschil tussen Vitesse en Feyenoord gisteren was. Maar op de ranglijst staan beide ploegen na dertien wedstrijden met 21 punten op gelijke hoogte.

    • Koen Greven