Studentenprotest

[/googlevideo] Afgelopen zaterdag protesteerden zo’n zeventig Moskouse studenten en universitair docenten tegen het besluit van de Russische studentenbond om toe te treden tot het Volksfront, de nieuwe mantelorganisatie van Poetins Verenigd Rusland. Die toetreding moet als een poging van die partij  worden opgevat om tijdens de parlementsverkiezingen van 4 december weer eens enkele honderdduizenden studentenstemmen


[/googlevideo] Afgelopen zaterdag protesteerden zo’n zeventig Moskouse studenten en universitair docenten tegen het besluit van de Russische studentenbond om toe te treden tot het Volksfront, de nieuwe mantelorganisatie van Poetins Verenigd Rusland. Die toetreding moet als een poging van die partij  worden opgevat om tijdens de parlementsverkiezingen van 4 december weer eens enkele honderdduizenden studentenstemmen te kunnen vangen. Zoals het op eenzelfde manier is gebeurd bij alle Russische postbodes, maar zoals  het is mislukt bij de architectenbond, omdat het Volksfront het weliswaar probeerde, maar bestuurslid Jevgeni As zich ertegen verzette.

De demonstranten uitten hun ongenoegen tijdens de viering van de 300ste geboortedag van de grondlegger van de Moskouse universiteit, Michail Lomonosov, op de stoep van het  hoofdgebouw op de Mussenheuvels. Ze wilden dat de studentenbond zich van politieke activiteiten zou onthouden en eisten toelating van nieuwe leden tot het bondsbestuur. Maar ze stonden nog geen vijf  minuten bij de eeuwige vlam op het universiteitsterrein of de politie dook op en deelde mee dat hier sprake was van een niet-toegestaan politiek protest. De studenten beweerden het tegendeel: ze voerden juist een apolitieke actie. Maar er werd niet naar hen geluisterd en vijf studenten werden gearresteerd.

Aan die arrestaties nam ook een aantal mannen in burger mee, met sjaals van de Lomonosov-viering voor hun gezicht, wat tot de verontwaardiging van enkele vrouwelijke studenten leidde, die de agenten (zie het einde van het filmpje) ervan beschuldigden dat ze zich schaamden om een uniform te dragen. Die uitspraken werden evenmin getolereerd en er volgden opnieuw arrestaties.

Interessant aan het filmpje is dat de geüniformeerde agenten geïmproviseerd in actie lijken te komen en voor hun doen redelijk vriendelijk optreden, terwijl de ongeüniformeerde veel dwingender zijn. Nu vermoed ik dat die ongeüniformeerde agenten leden van veiligheidsdienst FSB zijn, die bij manifestaties van welke oppositiebeweging ook traditiegetrouw alle deelnemers fotograferen en filmen, om later effectieve maatregelen tegen hen te nemen. Het is de beste manier om toekomstg protest de kop in te drukken.

Je zou nu in het neerslaan van het kleine protest een regiefout van het regime kunnen zien. Want door dat optreden zal de verontwaardiging onder de studenten alleen maar toenemen. Blijkbaar was de ideologie-afdeling van het Kremlin even vergeten dat studenten altijd een belangrijke rol spelen in Russische revoluties.

 

    • Michel Krielaars