Sterk begin Federer, Nadal in ATP Finals

Tennissers Rafael Nadal en Roger Federer zijn gisteren goed begonnen aan de ATP World Tour Finals, het lucratieve eindejaarstoernooi waaraan de topacht an de wereldranglijst bij de mannen deelneemt.

In de Londense O2 Arena versloeg de Zwitser Federer voor 17.500 toeschouwers de Fransman Jo-Wilfried Tsonga met 6-2, 2-6 en 6- 4. Vorige week won de voormalige nummer één van de wereld voor het eerst in zijn succesvolle loopbaan het Masterstoernooi van Parijs door in de finale Tsonga te verslaan.

De Fransman won vorige zomer op Wimbledon nog in de kwartfinales van Federer. „Tijdens de wedstrijd schoten de beelden van die partij door mijn hoofd, omdat ik een tijd lang geen kans had op zijn service”, zei Federer na afloop.

De zestienvoudig grandslamwinnaar kreeg dit weekeinde twee ATP World Tour Awards uitgereikt. Federer werd verkozen tot meest sportieve speler en tot favoriete speler van de fans. Juan Martin del Potro won de prijs voor de comeback van het jaar. De Argentijn, die door een polsblessure in februari nog 485ste stond, beëindigde het jaar als elfde. Hij won titels in Estoril en Delray Beach. In 2009 brak hij door op de US Open, waar hij in de finale na twee verloren sets Federer versloeg.

Nadal won later op de avond met grote moeite van de Amerikaan Mardy Fish: 6-2, 3-6 en 7-6. Fish begon matig aan de partij. De Amerikaan, die zijn debuut maakt bij de World Tour Finals, oogde gespannen en gaf de eerste set cadeau aan Nadal. De Spanjaard, die een maand aan de kant had gestaan met een blessure, zag dat zijn tegenstander in de tweede set zich herstelde. Fish brak in die set al vroeg en dat kon Nadal niet meer goedmaken.

In de derde set nam Nadal direct een break voorsprong, maar Fish rechtte nu de rug en kwam terug. De Amerikaan liep zelfs uit naar een break voorsprong, maar die wist hij niet vast te houden. Al op 5-4 was Nadal dicht bij het beslissen van de partij met twee matchpoints, maar Fish serveerde zich uit de problemen. In de tiebreak ging het alsnog mis voor de Amerikaan: 7-3.