Leger weigert ontslag Egyptisch kabinet - ‘politiek weet het niet meer’

Caption: Protesters throw stones at riot police during clashes along a road which leads to the Interior Ministry, near Tahrir Square in Cairo November 21, 2011.Cairo police fought protesters demanding an end to army rule for a third day on Monday and morgue officials said the death toll had risen to 33, with many victims shot in the worst violence since the uprising that toppled President Hosni Mubarak. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Caption: Protesters throw stones at riot police during clashes along a road which leads to the Interior Ministry, near Tahrir Square in Cairo November 21, 2011.Cairo police fought protesters demanding an end to army rule for a third day on Monday and morgue officials said the death toll had risen to 33, with many victims shot in the worst violence since the uprising that toppled President Hosni Mubarak. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) Gevechten tussen betogers en de oproerpolitie bij het ministerie van Binnenlandse Zaken in Kairo eerder vanmiddag . Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh

Het volledige Egyptische kabinet heeft zijn ontslag ingediend. De Opperste Militaire Raad heeft dit geweigerd. Het aftreden zou vandaag of gisteren zijn aangekondigd. Maar het leger heeft laten weten dit niet te accepteren “in het licht van de moeilijke omstandigheden op dit moment het land”, meldt persbureau AFP.

Kabinetswoordvoerder Mohamed Hegazy zei eerder tegen de Egyptische staatstelevisie dat de interim-regering aanblijft zolang de legerleiding nog geen besluit heeft genomen over het ontslag. Het kabinet zou willen aftreden vanwege de recente uitbarsting van geweld tussen pro-democratiedemonstranten en regeringstroepen.

Afgelopen weekend en vandaag gingen tienduizenden Egyptenaren de straat op in Kairo om tegen de legerleiding te demonstreren. Zij eisten dat deze de macht overdraagt aan een burgerregering. Maar de machthebbers willen juist na de verkiezingen de macht nog grotendeels in handen houden. Bij gevechten tussen betogers en veiligheidsdiensten zouden volgens officiële Egyptische cijfers 24 mensen in verschillende steden omgekomen zijn, het mortuarium in Kairo spreekt van zeker 35 doden.

Ondertussen zouden de gevechten op het Tahrir-plein doorgaan

Twitter avatar norashalaby Nora Shalaby Battle still ongoing in Tahrir, SCAF still shooting& killing protesters as a meaningless, useless gov resigns #tahrir #whogivesafuck

‘Politiek weet het ook niet meer’

De regering van premier Essam Sharaf ligt sinds het aantreden in maart onder vuur. Hervormingen zouden te langzaam worden doorgevoerd en er zou teveel gehoorzaamheid richting het leger heersen. Sharaf was bij zijn aantreden erg geliefd bij activisten door zijn aanwezigheid bij de pro-democratie-betogingen tegen voormalig president Hosni Mubarak eerder dit jaar.

Het indienen van het ontslag is een gebaar van machteloosheid van het Egyptische kabinet, vertelt NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants. Volgens haar was het ook moeilijk te zeggen of het aftreden ook daadwerkelijk wordt geaccepteerd. Roelants:

“Het ontslag van het kabinet moest nog geaccepteerd worden door de legerleiding. Je zag eerder dat de minister van Financiën zijn ontslag aanbood na de rellen tussen Kopten en moslims, maar dat de legerraad dat niet accepteerde. Hij is daarna gewoon aangebleven. Dat het kabinet nu zijn ontslag heeft ingediend is een gebaar van machteloosheid, ze weten het ook niet meer. De politiek eist dat het leger zijn voorstel intrekt om tot de verkiezingen in 2013 de macht in handen te houden, terwijl het leger alleen marginale concessies wil doen. We moeten afwachten hoe dit gaat aflopen, we bevinden ons nu op een moment waarop we niet weten welke kant de bal op rolt.”

Volg de laatste ontwikkelingen in Egypte op het liveblog van Al Jazeera.

    • Hans Klis