Somalië blij met komst Ethiopische militairen, maar Ethiopië ontkent

In this photo released by the African Union-United Nations Information Support Team (AU-UN IST) on Saturday, Nov. 19, 2011, a Burundian commander serving with the African Union Mission in Somalia (AMISOM) stands just after sunrise along frontline defensive positions in territory recently captured from insurgents in Deynile District along the northern fringes of the capital Mogadishu, Somalia on Friday, Nov. 18, 2011. (AP Photo/AU-UN IST, Stuart Price)
In this photo released by the African Union-United Nations Information Support Team (AU-UN IST) on Saturday, Nov. 19, 2011, a Burundian commander serving with the African Union Mission in Somalia (AMISOM) stands just after sunrise along frontline defensive positions in territory recently captured from insurgents in Deynile District along the northern fringes of the capital Mogadishu, Somalia on Friday, Nov. 18, 2011. (AP Photo/AU-UN IST, Stuart Price) Een soldaat van de Afrikaanse Unie, uit Burundi, staat net na zonsopgang bij de frontlinie in Deynile, een gebied dat onlangs uit handen van al-Shabaab werd gewonnen. Foto AP / Stuart Price / AU-UN IST

De Somalische overgangsregering verwelkomt het nieuws van een mogelijke militaire interventie in het land door Ethiopië, dat zegt Somalië te willen helpen met het bestrijden van de militanten van al-Shabaab.

De Somalische minister van Defensie, Hussein Arab Ise, zei vanmiddag tijdens een persconferentie de Ethiopische troepen, en militairen uit andere landen die willen helpen, te verwelkomen in de strijd tegen al-Shabaab - mits een interventie de soevereiniteit van Somalië niet ondermijnt.

“We hebben de hulp van de internationale gemeenschap nodig in het gevecht tegen strijders die gelieerd zijn aan al-Qaeda.” - Arab Ise

Ooggetuigen: Ethiopische troepen zijn de grens overgestoken

Volgens verschillende ooggetuigen in Somalië, vooral stamoudsten, zijn een aantal konvooien van pantservoertuigen en troepentransporten dit weekend uit Ethiopië de grens met Somalië overgetrokken richting de centrale regio’s Hiran en Galgudug. Dergelijke troepenbewegingen zouden ook plaatsvinden in het zuiden, Mandera, bij de grens met Ethiopië, Kenia en Somalië.

Ook een leider van rebellengroep al-Shabaab meldt volgens persbureau AFP dat er beweging te zien is van Ethiopische troepen:

“Soldaten van de vijand, de zwarte Ethiopische kolonialisten, trokken zaterdag door ons gebied, maar ze maken ons niet bang. Onze troepen zijn voor alles klaar, ook als vijand Ethiopië ons probeert aan te vallen.” - een woordvoerder van al-Shabaab

Tegelijkertijd meent al-Shabaab dat de komst van Ethiopische troepen een teken is dat het slecht gaat met het Keniaanse offensief.

Ethiopië: niks van waar

Ethiopië ontkent voorlopig, vandaag opnieuw, dat het zich bemoeit met Somalië. Volgens Addis Abeba zijn er helemaal geen Ethiopische troepen in dat land en zijn de troepen die ooggetuigen hebben gezien “lichte verkenningsmissies.”

Ethiopië viel eind 2006 al eens het door burgeroorlog geplaagde buurland binnen. Na aanvankelijke militaire successen moest het Ethiopische leger zich drie jaar later terugtrekken. Destijds verzetten de nationalistische Somaliërs zich massaal tegen de Ethiopische invasie en ontstond als reactie op de invasie Al-Shabaab, de meest radicale groep ooit in Somalië.

Regionale samenwerking tegen al-Shabaab, maar onduidelijk of het kans van slagen heeft

In oktober trokken Keniaanse troepen het land al in, en openden zo een nieuw front tegen al-Shabaab in het zuiden van Somalië. Eerder wisten de bijna tienduizend soldaten van de Afrikaanse Unie, vooral uit Oeganda en Burundi, de rebellen al grotendeels uit de hoofdstad Mogadishu te jagen.

De aanwas van Keniaanse troepen heeft al-Shabaab ertoe geïnspireerd haar posities in het zuiden te versterken. Vooral in Kismayo, de belangrijkste haven van het land die nog altijd in handen is van al-Shabaab.

Volgens buitenlandredacteur Toon Beemsterboer van NRC Handelsblad lijkt het erop dat landen in de regio samenwerking van de grond krijgen, om samen tegen al-Shabaab te vechten:

“Vorige week is bij een conferentie van landen in de regio afgesproken gecoördineerd op te trekken tegen al-Shabaab. Of de inval van Ethiopië deel uitmaakt van de afspraken die daar gemaakt zijn is, door ontkenning van de Ethiopiërs, niet duidelijk. Maar het is natuurlijk wel toevallig dat er juist nu veel troepen zijn gezien.

Of het werkt is een tweede. De angst bestaat dat zo’n militaire invasie aan de chronische verdeeldheid onder de clans in Somalië een einde maakt, en ze zich verenigen tegen een gemeenschappelijke vijand. Daarbij is er een historische vijandigheid tussen het christelijke Ethiopië en het islamitische Somalië.” - Toon Beemsterboer

Al-Shabaab heeft nog wel grote delen van Zuid-Somalië in handen, waar volgens de VN hongersnood heerst. De VN brachten het aantal regio’s die het zwaarst getroffen zijn door de honger vrijdag terug van zes naar drie. De situatie in Bay, Bakool en Lower Shabelle is verbeterd, maar volgens de VN verkeren een kwart miljoen mensen nog in acute nood.

    • Peter van der Ploeg