Schuldencomité VS geeft toe: onderhandelingen mislukt

Caption: WASHINGTON, DC - NOVEMBER 21: U.S. The U.S. Capitol is seen as Republican and Democratic members of the "Super Committee", or Joint Select Committee on Deficit Reduction, continue to meet on deficit reduction talks November 21, 2011 on Capitol Hill in Washington, DC. Members of the committee have struggled to come up with a plan to cut at least $1.2 trillion of the federal deficit over the next ten years. Win McNamee/Getty Images/AFP
Caption: WASHINGTON, DC - NOVEMBER 21: U.S. The U.S. Capitol is seen as Republican and Democratic members of the "Super Committee", or Joint Select Committee on Deficit Reduction, continue to meet on deficit reduction talks November 21, 2011 on Capitol Hill in Washington, DC. Members of the committee have struggled to come up with a plan to cut at least $1.2 trillion of the federal deficit over the next ten years. Win McNamee/Getty Images/AFP Het Capitool in Washington waar de super committee maandenlang onderhandelde om 1,2 biljoen dollar te bezuinigen op de Amerikaanse overheidsuitgaven. Foto AFP / Win McNamee

De voorzitters van het partijoverschrijdend comité dat moet toezien op een langetermijnoplossing van de Amerikaanse staatsschuld maakten zojuist bekend dat de onderhandelingen daartoe mislukt zijn. Hierdoor gaan er automatisch eerder vastgelegde bezuinigingen in per 2013.

Update 23.33 uur: Volgens kredietbeoordelaar Standard & Poor’s bevestigt het mislukken van het overleg tussen de Republikeinen en Democraten de op 6 augustus verlaagde kredietwaardigheid van de VS. S&P noemt de economische situatie in het land “bedreigend”, meldt persbureau AFP

Dat laten Democratische voorzitter Patty Murray en haar Republikeinse collega Jeb Hensarling weten in een gezamenlijke verklaring, meldt persbureau Reuters.

“After months of hard work and intense deliberations, we have come to the conclusion today that it will not be possible to make any bipartisan agreement available to the public before the committee’s deadline”

Dit nieuws komt niet onverwacht, aangezien al dagen gehint werd op het vastlopen van de besprekingen binnen de zogenoemde ‘super committee’.

Onze correspondent Guus Valk twittert vanuit de VS:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Het falen van de supercommissie is ook meteen een overwinning voor de polarisatie. Washington gaat een jaar van impasse tegemoet

Het comité bestaande uit twaalf Republikeinen en Democraten moesten voor de deadline van 23 november manieren vinden om de komende tien jaar 1,2 biljoen dollar te bezuinigingen op de overheidsuitgaven. Vrijdag zei buitenlandredacteur Ykje Vriesinga van NRC Handelsblad al dat de ‘super committee’ gedoemd was om te mislukken. Vriesinga:

“Van te voren werd er al over gesproken dat het comité gedoemd was om te falen. Simpelweg omdat je twaalf mensen bij elkaar zet die het al eerder niet eens werden [over het verhogen van het schuldenplafond] Als de ‘super committee’ er niet in slaagt om op 23 november tot een overeenstemming te komen dan gaan er automatisch bezuinigingen in, die voor beide partijen pijn doen, zoals de sociale zekerheid voor de Democraten en het korten op Defensie, wat de Republikeinen niet willen. Met een deadline in november werd gedacht dat de twee partijen wel tot een overeenkomst zouden komen.”

Vooral de Republikeinen zullen last hebben van de bezuinigingen, die vanaf 2013 ingaan. Vriesinga:

“De schuld van het falen van het partijoverschrijdend comité om tot een overeenkomst te komen zal vooral bij de Republikeinen gelegd worden, zeggen analisten. Zij worden gezien als degenen die het politieke proces frustreren. En dat komt de Democraten goed uit. De automatische bezuinigingen die na het falen ingaan, zullen overigens ook gefaseerd ingaan zodat de Amerikanen, en Obama, daar niet meteen last van hebben.”

    • Hans Klis