Samenvoeging redacties van Telegraaf en Spits

De redacties van De Telegraaf en gratis dagblad Spits worden samengevoegd. Volgens Willem Schouten, hoofdredacteur van Spits, worden de redacties geïntegreerd, maar blijft de inhoud van de kranten gescheiden.

De redacties worden „fysiek bijeengevoegd”, zegt Schouten. „We gaan vanuit dezelfde ruimte werken. Maar Spits behoudt zijn eigen hoofdredactie en redactieraad.” De kranten delen een fotoredactie en lay-outafdeling. De Telegraaf bevestigt de integratie, maar wil niet inhoudelijk reageren.

Schouten, die begin volgend jaar begint als adjunct-hoofdredacteur van Het Parool, is hoofdredacteur van Spits sinds januari 2010. Als reden voor de samenvoeging noemt Schouten „economische tegenslag bij beide kranten”. De Telegraaf en Spits zijn allebei onderdeel van de Telegraaf Media Groep. „De marktomstandigheden zijn erg moeilijk. Spits hoort bij een groot concern en daar gaan we nu gebruik van maken. Op deze manier kunnen we kosten besparen.” Volgens Schouten zullen bij de samenvoeging geen gedwongen ontslagen vallen. Hij sluit verdere integratie in de toekomst niet uit. Zo zou er bijvoorbeeld een gedeelde buitenlandredactie kunnen komen.

Beide kranten hebben te kampen met dalende oplages. De betaalde oplage van De Telegraaf bedroeg in 2008 bijna 618.000 stuks. Volgens de laatste cijfers van oplage-instituut HOI is de oplage teruggelopen naar 541.000, een daling van 12,5 procent. De (gratis verspreide) oplage van Spits daalde in deze periode met 13 procent, van 430.000 naar 375.000 kranten.

    • Thomas Rueb