Rosenthal pikt anonieme kritiek ambtenaren niet

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) verbiedt ambtenaren van zijn ministerie zich nog uit te laten over het werk op het departement. Hij heeft secretaris-generaal Ed Kronenburg gevraagd maatregelen te nemen om dat voortaan te verhinderen.

Dat zei Rosenthal gisteren in het tv-programma Buitenhof in reactie op een artikel zaterdag in deze krant. Daarin zeiden ambtenaren en diplomaten anoniem dat zij grote moeite hebben met het „ondiplomatieke” optreden van Rosenthal. Bijvoorbeeld bij het blokkeren van een gezamenlijk EU-standpunt over Israël en de Palestijnse gebieden. Zij vinden de focus op het Nederlandse eigenbelang ‘kortzichtig’ en zeggen dat Nederland zijn positie als internationaal betrouwbare partner verliest. Een diplomaat: „Nederland was internationaal een voorloper, die positie zijn we door rücksichtslos gedrag kwijt.”

Aan welke maatregelen Rosenthal denkt om kritiek te voorkomen, kon een woordvoerder vandaag nog niet zeggen. Het is ambtenaren ook nu niet toegestaan zonder toestemming met media te praten. Rosenthal zei gisteren dat de kritiek op hem te verklaren is uit een „simpel feit”, namelijk dat er op het departement 75 miljoen euro moet worden bezuinigd, ook op de diplomatieke dienst. „Het gaat de goede kant op. Dat sommigen het niet direct kunnen bijbenen is dan jammer en daar moeten we aan werken.” Hij noemde de opmerkingen verder „vervelend”, maar wilde niet concreet ingaan op de bezwaren van zijn ambtenaren tegen zijn manier van leidinggeven. Rosenthal: „Dat mag zo zijn.”

Kamerlid, oud-diplomaat en voormalig staatssecretaris voor Europese Zaken Frans Timmermans (PvdA) noemt de reactie van Rosenthal „kleinzielig”. Hij wijst er op dat Rosenthal, na de kritiek van een aantal ambassadeurs van vooraanstaande landen over het buitenlandse beleid van Nederland, nu ook vanuit zijn eigen departement „de wind van voren krijgt”. „Iedereen heeft ongelijk en de ambtenaren met kritiek moet de mond worden gesnoerd. De minister zou er beter aan doen de kritiek serieus te nemen: dit kabinet is bezig de basis onder onze welvaart af te breken door onze internationale positie doelbewust te verspelen.” Volgens Timmermans bepaalt de PVV de toon in binnen- en buitenland en staat de VVD er bij te klappen. Woensdag debatteert de Kamer over de begroting van Buitenlandse Zaken.