Rosenthal: ambtenaren niet anoniem klagen

Medewerkers hebben kritiek geuit op Rosenthals manier van leidinggeven.

. Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) wil voorkomen dat ambtenaren van zijn departement zich anoniem tegen de pers uitlaten over het ministerie. Dat zei hij gisteren in het televisieprogramma Buitenhof.

Rosenthal laat zijn hoogste ambtenaar onderzoeken hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen. De minister reageert daarmee op de kritiek die ambtenaren van Buitenlandse Zaken zaterdag in NRC Handelsblad anoniem hadden geuit op Rosenthal en zijn koers.

Ambtenaren en diplomaten hebben grote moeite met het „ondiplomatieke” optreden van de minister, die nu één jaar minister van Buitenlandse Zaken is. Zij noemen de focus op het Nederlandse eigenbelang kortzichtig en zeggen dat Nederland zijn positie als internationaal betrouwbare partner verliest. Een kenner van de diplomatieke wereld zegt in dat artikel dat „de Nederlandse positie in het buitenland gemarginaliseerd is. Het buitenlandbeleid van Rosenthal is niet relevant, hij begrijpt het internationale spel niet”.

Rosenthal vindt het „jammer” dat zijn ambtenaren anoniem hebben geklaagd. „Het lijkt me dat het past in de politiek-ambtelijke verhoudingen, dat ambtenaren zich niet anoniem met de pers verstaan over zaken die het departement betreffen”, zei hij.

Rosenthal denkt dat het om ambtenaren gaat die vanwege de bezuinigingen de noodzakelijke hervormingen niet kunnen bijbenen. Bij het departement moet 75 miljoen euro worden bezuinigd. (NRC)