Rode Khmer-verhoren

De verdachten zijn de hoogste leiders na Rode Khmer-leider Pol Pot.

In Cambodja beginnen morgen de eerste verhoren in de belangrijkste rechtszaak tegen leiders van de Rode Khmer. Vier kopstukken zijn aangeklaagd wegens hun aandeel in de dood van een geschatte 1,7 miljoen Cambodjanen eind jaren 70, door uitroeiing, verhongering, uitputting en onthouding van medische zorg.

Meer dan drie decennia later worstelen nog steeds honderdduizenden Cambodjanen met het trauma en het uitblijven van berechting.

De vier hoogbejaarde verdachten zijn de hoogste leiders na Rode Khmer-leider Pol Pot, die al is overleden. Het zijn Broeder nr 2, Nuon Chea (85), ex-president Khieu Samphan (80), de voormalige minister Ieng Sary (86) en diens vrouw Ieng Thirith. Zij was minister en schoonzus van Pol Pot. Omdat de 79-jarige vrouw zwaar dement zou zijn, besloot de rechtbank afgelopen week dat ze niet langer terecht hoeft te staan. De aanklager is tegen beslissing in beroep gegaan.

De kopstukken ontkennen elke verantwoordelijkheid voor de grootste genocide na de Tweede Wereldoorlog. Tot nu toe is er slechts één Khmer-leider veroordeeld, de voormalige gevangenenbewaarder Kaing Guek Eav. Hij kreeg 35 jaar cel. Deze zaak was minder gecompliceerd dan de zaak die nu loopt. (AP)