Rellen op Tahrir-plein houden aan - dodental naar 20

A general view shows Tahrir Square as Egyptian riot policemen try to disperse protesters in Cairo November 20, 2011. Police backed by the army used batons and teargas on Sunday to charge protesters in Cairo's Tahrir Square demanding Eygpt's ruling generals swiftly hand power to civilians, in some of the worst violence since the overthrow of Hosni Mubarak. REUTERS/Mohamed Abd El-Ghany (EGYPT - Tags: CIVIL UNREST POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)
A general view shows Tahrir Square as Egyptian riot policemen try to disperse protesters in Cairo November 20, 2011. Police backed by the army used batons and teargas on Sunday to charge protesters in Cairo's Tahrir Square demanding Eygpt's ruling generals swiftly hand power to civilians, in some of the worst violence since the overthrow of Hosni Mubarak. REUTERS/Mohamed Abd El-Ghany (EGYPT - Tags: CIVIL UNREST POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY) Beeld van gisteren van het Tahrir-plein waar de politie slaags raakte met de betogers. Foto Reuters / Mohamed Abd El-Ghany

In Kaïro houden de rellen tussen oproerpolitie en betogers op het Tahrir-plein aan. Het dodental is inmiddels opgelopen naar twintig en er zijn de afgelopen dagen 1.700 mensen gewond geraakt, meldt het Egyptische ministerie van Volksgezondheid.

De protesten gaan de derde dag in. Ongeveer drieduizend betogers zijn toegestroomd op het symbolische Tahrir-plein. Zij eisen dat het Egyptische leger zo snel mogelijk haar macht overdraagt aan een gekozen regering. Honderden leden van de oproerpolitie zijn aanwezig op het plein. De protesten vinden vandaag ook plaats rondom het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Een verslaggever van Al Jazeera:

Twitter avatar mjahanna Mike Hanna Clashes ongoing in streets around Tahrier Square. Numbers of injured being treated at makeshift field hospitals

Een verslaggever van CNN:

Twitter avatar Repent11 Mohamed Fadel Fahmy More than 11 canisters of tear gas in less than 3 minutes. White cloud of tear gas smoke hovering over center Tahrir Square. #Egypt

De demonstraties volgen op het recente voorstel van het militaire regime om het leger permanente politieke bevoegdheden te geven. Het leger wil greep op de macht houden door op te treden als politiek toezichthouder.

Leger greep gisteravond hardhandig in

Het leger greep gisteravond hard in bij betogingen op het Tahrir-plein en zou met scherp hebben geschoten. Dat zeiden artsen tegenover persbureau AFP.

Egyptische leger gaat ervan uit dat zij steun van het volk hebben

Onze Midden-Oostenexpert Carolien Roelants zei gisteren:

“Het Egyptische leger gaat ervan uit dat zij de steun heeft van de massa van de bevolking. Ze willen de rust herstellen, omdat de economie er zo slecht aan toe is. Terwijl ze het plein schoonvegen, speculeert het leger erop dat zíj de steun van de bevolking hebben en niét de politieke partijen.”

Het gaat om de grootste protesten sinds de val van president Mubarak in februari.