Proces WikiLeaks-informant Manning begint in december

De vermeende WikiLeaks-informant Bradley Manning wordt op 16 december berecht voor een militaire rechtbank in de Verenigde State. Foto The Guardian / YouTube

Bradley Manning, de Amerikaanse soldaat die ervan verdacht wordt grote hoeveelheden geheime documenten gelekt te hebben aan klokkenluidersorganisatie WikiLeaks, wordt 16 december voorgeleid bij een militaire rechtbank.

Dat meldt The Guardian. Het proces in legerbasis Fort Meade in Maryland zal naar verwachting vijf dagen duren. Het is de eerste kans voor zowel de militaire aanklagers als de verdediging van Manning om hun zaak te presenteren.

De 24-jarige Manning zit al achttien maanden vast op verdenking van het lekken van onder andere diplomatieke documenten van Amerikaanse ambassades. Dat zou hij in chatgesprekken hebben toegegeven. WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft nooit bevestigd of ontkend dat Manning de bron is geweest van de uitgelekte documenten.

Sinds zijn arrestatie in Irak in mei 2010 is Manning het gezicht van de anti-oorlogsbeweging en voorstanders voor de vrijheid van informatie.

Bekijk hier een korte documentaire van The Guardian over Manning.

    • Hans Klis