‘President Jemen stemt opnieuw in met machtsoverdracht’

Caption: A woman flashes the victory sign on the roof of her house during a demonstration to demand the trial of Yemen's President Ali Abdullah Saleh in Sanaa November 21, 2011. Yemen's opposition said on Monday it had finalised a deal with Saleh under which he is to transfer his powers to his deputy, in a move to end 10 months of popular protests that have pushed the country to the brink of civil war. REUTERS/Mohamed al-Sayaghi (YEMEN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
Caption: A woman flashes the victory sign on the roof of her house during a demonstration to demand the trial of Yemen's President Ali Abdullah Saleh in Sanaa November 21, 2011. Yemen's opposition said on Monday it had finalised a deal with Saleh under which he is to transfer his powers to his deputy, in a move to end 10 months of popular protests that have pushed the country to the brink of civil war. REUTERS/Mohamed al-Sayaghi (YEMEN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Een vrouw maakt het V-teken tijdens een demonstratie tegen president Ali Abdullah Saleh in Sana'a. Foto Reuters / Mohamed al-Sayaghi

De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh heeft ingestemd met een door de Golfstaten bemiddelde overeenkomst om de macht over te dragen. Het zou de vierde keer zijn dat Saleh deze toezegging doet.

Volgens de Jemenitische oppositie zijn de onderhandelingen met de president afgerond, waarmee een einde gemaakt kan worden aan het al tien maanden durende conflict in Jemen. Dat meldt persbureau AFP.

Saleh weigerde al drie keer eerder het initiatief van de Golf Samenwerkingsraad op het laatste moment te ondertekenen. De laatste keer dat dit gebeurde was in mei. Als gevolg daarvan laaide het geweld in het land weer op. Toch is de oppositie optimistisch. Volgens Bassandaoua Mohamed, voorzitter van de Nationale Raad, kwamen de kampen de afgelopen drie dagen “tot elkaar” en zal morgen de overeenkomst getekend worden.

Saleh is sinds 1978 aan de macht in Jemen en kwam de laatste maanden onder zware druk te staan door hevige demonstraties om af te treden. Het door de Golfstaten bewerkstelligde vredesplan eist dat hij aftreedt. Zondag zei Saleh nog dat als hij aftreedt, hij het land overdraagt aan het leger dat wordt geleid door z’n zoon.

Vanavond bespreekt de VN-Veiligheidsraad de situatie in Jemen. Eind oktober werd al een resolutie aangenomen die de aanvallen van Saleh’s troepen op demonstranten veroordeelde.

Lees hier meer over de ontwikkelingen in Jemen.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Hans Klis