Orka Morgan definitief naar Tenerife

Britain's Steve Hearn, head trainer at Dolfinarium Harderwijk and caretaker of orca Morgan, plays with the orca during feeding in Harderwijk, Netherlands, Wednesday Nov. 8, 2011. Animal rights activists made a last ditch appeal to an Amsterdam court which rules on Nov. 21, whether or not to release a 4-year-old killer whale back into the wild rather than let her be sent to the Spanish marine park Loro Parque on Tenerife island. Morgan was rescued last year from the Wadden Sea off the northern Dutch coast, ailing and emaciated. The Dutch dolphinarium that nursed her back to health now wants to transfer the orca to an amusement park on the Spanish island of Tenerife, arguing she would likely not survive in the wild. (AP Photo/Peter Dejong)
Britain's Steve Hearn, head trainer at Dolfinarium Harderwijk and caretaker of orca Morgan, plays with the orca during feeding in Harderwijk, Netherlands, Wednesday Nov. 8, 2011. Animal rights activists made a last ditch appeal to an Amsterdam court which rules on Nov. 21, whether or not to release a 4-year-old killer whale back into the wild rather than let her be sent to the Spanish marine park Loro Parque on Tenerife island. Morgan was rescued last year from the Wadden Sea off the northern Dutch coast, ailing and emaciated. The Dutch dolphinarium that nursed her back to health now wants to transfer the orca to an amusement park on the Spanish island of Tenerife, arguing she would likely not survive in the wild. (AP Photo/Peter Dejong) Orca Morgan in haar verblijf in Dolfinarium Harderwijk. AP / Peter Dejong

Orka Morgan gaat definitief naar dierenpark Loro Parque op Tenerife en wordt dus niet vrijgelaten in de natuur. De rechtbank van Amsterdam wees vandaag bezwaren van de zogeheten Orka Coalitie af. Dat meldt persbureau Novum.

De organisatie spreekt op zijn Facebookpagina van een ‘erg verdrietige dag voor Morgan’:

“Dit is de doodstraf voor Morgan.”

Het Dolfinarium Harderwijk, waar Morgan al bijna anderhalf jaar verblijft, en de Orka Coalitie stonden de afgelopen maanden lijnrecht tegenover elkaar wat betreft de toekomst van Morgan.

Het Dolfinarium Harderwijk stapte naar de rechter om Morgan zo snel mogelijk te verhuizen naar dierenpark Loro Parque op Tenerife. De orka kan daar terecht in een groter bassin waarin ook soortgenoten leven. Eerder zei staatssecretaris van Milieu Henk Bleker (CDA) al dat dit de beste optie zou zijn voor Morgan.

Dierenactivisten gingen in hoger beroep

De dierenactivisten van de Orka Coalitie gingen in beroep om de verhuizing naar Tenerife te voorkomen. Zij wilden juist dat Morgan wordt vrijgelaten in de natuur. Daar zou het dier met haar familie herenigd kunnen worden, stelde de coalitie.

Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in een reactie:

Twitter avatar mariannethieme Marianne Thieme Morgan levenslang opgesloten in pretpark op Tenerife. Kennelijk hoef je geen natuurbarbaar te zijn om zoiets te bedenken. Marktwaarde:10mln

Orka Morgan werd op 23 juni vorig jaar ernstig verzwakt aangetroffen in de Waddenzee. Sindsdien verblijft ze in het Dolfinarium in Harderwijk. Het dier is inmiddels weer gezond.

    • Marije Willems