opinext@nrc.nl

Honkbalknuppels

Ik erger me de laatste tijd groen en geel aan het enorme machogebral dat is ontstaan rondom de zo gewenste legaliteit voor het toetakelen van een inbreker met een honkbalknuppel. In De Wereld Draait Door was het vooral Prem Radhakishun die de honkbalknuppel bijna schuimbekkend promootte en uiteindelijk zichzelf wist te overtuigen van het herinvoeren van de doodstraf voor de vervreemding van een fiets.

Ik ben redelijk bedreven in een handvol oosterse en westerse vechtkunsten. Ik wil Prem waarschuwen voor het gebruik van een uiterst ineffectief wapen als een honkbalknuppel tegenover een middelmatig getrainde vechter, in dit geval een inbreker.

De klap met een honkbalknuppel heeft een veel te lange voorbereidingstijd nodig en de slagrichting is behoorlijk voorspelbaar. Het beoogde slachtoffer heeft minimaal twee goede mogelijkheden om Prems doodvonnis om te buigen. 1. Hij rent naar voren met een uitgestoken arm omhoog naar het begin van de knuppel. De knuppel zal hierdoor weinig kwaad meer kunnen uitrichten en zal uit de handen van Prem zwiepen. 2. Hij rent weer naar voren en bukt. Het is zeer lastig de slagrichting van een zware knuppel om te buigen.

Arme Prem en alle andere primaten die na een paar biertjes met draaiende ogen op verjaardagsfeestjes hun honkbalknuppels komen exposeren. Houd er toch mee op.

Als allroundvechter zal ik de kunst van het mezelf verdedigen alleen toepassen bij echt noodweer. Bij een inbraak zal ik de inbreker desnoods escorteren naar de dichtstbijzijnde uitgang met het spaarvarkentje van mijn dochtertje onder zijn arm. Daarna kruipen we weer lekker onder de dekens. Morgen vullen we de verzekeringspapieren wel in.

Henri van Dijk

Kampen

    • Henri van Dijk