'New York voorkomt aanslagen terrorist'

Met de arrestatie van de 27-jarige Jose Pimentel heeft de politie in New York een of meerdere aanslagen voorkomen. Dat zei burgemeester Michael Bloomberg gisteren op een persconferentie. Pimentel stond volgens Bloomberg op het punt drie staafbommen te maken.

Bloomberg toonde beelden van grote ontploffingen, vergelijkbaar met de schade die Pimentel had kunnen aanrichten. Sinds de aanslagen van 11 september 2001 leidt nieuws over mogelijke nieuwe aanslagen snel tot onrust in New York.

De politie zei dat ze Pimentel, een tot de islam beheerde immigrant uit de Dominicaanse Republiek, al twee jaar volgde. Een informant vertelde de politie dat Pimentel materialen in huis had gehaald om bommen te maken. Hij zou aanslagen hebben willen plegen op postkantoren, politiewagens en uit Afghanistan terugkerende militairen.

Volgens de New Yorkse politie opereerde Pimentel als een „eenling”, zonder banden met terreurorganisaties. Wel zou hij zijn geïnspireerd door Al-Qaeda en de Amerikaans-Jemenitische geestelijke Anwar al-Awlaki. De dood van al-Awlaki door een Amerikaans onbemand vliegtuig in september in Jemen zou Pimentel hebben aangezet tot concrete terreurplannen.

Op zijn weblog verwees Pimentel, ook bekend als Muhammad Yusuf, naar een handleiding voor thuisgemaakte bommen in Inspire, het internettijdschrift van al-Awlaki. Volgens de politie gingen ze dit weekend over tot de arrestatie van Pimentel omdat hij nog maar een uur nodig had gehad om zijn bommen af te maken.