New York pakt verdachte op ‘die terreuraanslagen wilde plegen’

Politiecommissaris Raymond Kelly toont een deel van een staafbom aan de pers. Foto AP / Louis Lanzano

De New Yorkse politie heeft dit weekend een man gearresteerd die verdacht wordt van het plegen van aanslagen op verschillende doelen in de stad. De 27-jarige verdachte zou onder meer een zelfgemaakte staafbom tot ontploffing hebben willen brengen.

De arrestant is een Amerikaans staatsburger die geboren werd in de Dominicaanse Republiek. Hij werd zaterdag opgepakt in zijn appartement in Manhattan terwijl hij de staafbom aan het fabriceren was, aldus de New Yorkse politie op een persconferentie gisteravond laat. De verdachte is volgens de politie een einzelgänger die zich had bekeerd tot de islam en radicaliseerde onder invloed van de eind september in Jemen gedode radicale geestelijke Anwar al-Awlaki.

De dood van Al-Awlaki, die om het leven kwam bij een Amerikaanse luchtaanval, heeft volgens de politie in New York de verdachte verder geradicaliseerd. Zijn plannen om aanslagen te plegen werden na de dood van de moslimradicaal op 30 september “een stuk serieuzer”. Onder de doelwitten van de verdachte zouden politieauto’s, een politiestation in New Jersey en postkantoren zijn geweest.

Als de terreurverdachte veroordeeld wordt kan hij een levenslange celstraf krijgen. Volgens onze correspondent in de VS, Guus Valk, werd op de persconferentie van vannacht “de grote vraag” niet beantwoord:

“Is New York nu echt aan een grote aanslag ontsnapt of was het een eenling die niet ver zou komen? De persconferentie was zwaar aangezet. Dat komt ook omdat het zich in New York afspeelde, waar het trauma van 11-9 nog altijd een grote rol speelt. Nieuws over (mogelijke) aanslagen is al snel groot nieuws. Burgemeester Bloomberg speelde hier duidelijk op in. Uit het verloop van de procesgang moet blijken in hoeverre dat terecht was.”

    • Pim van den Dool