Nederlandse postzegelhandelaar ‘zwaar geïntimideerd’ in Noord-Korea

Hij zegt fysiek niet te zijn mishandeld, maar de geheime dienst van Noord-Korea heeft hem wel “zwaar geïntimideerd”. Postzegelhandelaar Willem van der Bijl (60) uit Utrecht, die twee weken vastzat in Noord-Korea, zegt dat vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

Postzegelhandelaar Willem van der Bijl. Foto schermafbeelding RTV Utrecht / YouTube

Hij zegt fysiek niet te zijn mishandeld, maar de geheime dienst van Noord-Korea heeft hem wel “zwaar geïntimideerd”. Postzegelhandelaar Willem van der Bijl (60) uit Utrecht, die twee weken vastzat in Noord-Korea, zegt dat vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

Van der Bijl verdween afgelopen zomer in het Aziatische land en bleek later te zijn gearresteerd op verdenking van spionage en staatsgevaarlijke activiteiten. Hij praatte niet eerder met de pers, om zijn vrienden in Noord-Korea niet in gevaar te brengen.

Drie keer per dag verhoord, 24 uur per dag bewaakt

De postzegelhandelaar werd vastgezet in een cel van twee bij drie meter met alleen een bed en een harde stoel, waar hij elke dag vijftien uur op moest zitten. Vier zwaarbewapende militairen omringden hem vierentwintig uur per dag. Drie keer per dag werd hij anderhalf uur verhoord door een agent en zijn superieur.

Ze kwamen met allerlei bewijzen voor zijn ‘spionage’, bijvoorbeeld de foto’s die hij stiekem maakte:

“Foto’s van een oud dorpje bijvoorbeeld. Ik zei: dat vinden ze thuis mooi. Zij schreeuwden: spionage! U wilt uw leiders laten geloven dat ons land arm is.”

Van der Bijl reisde sinds 1998 vierentwintig keer naar Noord-Korea om te handelen in postzegels en kunst. Hij werd overal afgeluisterd en gevolgd door de geheime dienst, die een vuistdik dossier van hem had. Van der Bijl:

“Mijn gidsen – die je verplicht begeleiden – hebben elke dag een uitgebreid verslag geschreven voor de geheime dienst. Ze weten alles wat ik gezegd, gehoord, gegeten en gedronken heb.”

Lees het hele interview ‘Ze wisten alles van me’ vanmiddag in NRC Handelsblad of in onze digitale editie.

    • Enzo van Steenbergen