N-Korea zag een spion in Nederlander

Hij zegt fysiek niet te zijn mishandeld, maar de geheime dienst van Noord-Korea heeft hem wel „zwaar geïntimideerd”. Postzegelhandelaar Willem van der Bijl (60) uit Utrecht, die twee weken vastzat in Noord-Korea, zegt dat vandaag in een interview met deze krant. Afgelopen zomer werd hij gearresteerd op verdenking van spionage. Hij praatte niet eerder met de pers, om zijn vrienden in Noord-Korea niet in gevaar te brengen.

Van der Bijl reisde sinds 1998 vierentwintig keer naar Noord-Korea om te handelen in postzegels en kunst. Hij werd overal afgeluisterd en gevolgd door de geheime dienst, die een vuistdik dossier van hem had. Van der Bijl: „Mijn gidsen – die je verplicht begeleiden – hebben elke dag een uitgebreid verslag geschreven voor de geheime dienst. Ze weten alles wat ik gezegd, gehoord, gegeten en gedronken heb.”

Van der Bijl werd vastgezet in een cel van twee bij drie meter met alleen een bed en een harde stoel, waar hij elke dag vijftien uur op moest zitten. Vier zwaarbewapende militairen omringden hem vierentwintig uur per dag. Drie keer per dag werd hij anderhalf uur verhoord door een agent en zijn superieur. Ze kwamen met allerlei bewijzen voor zijn ‘spionage’, bijvoorbeeld de foto’s die hij stiekem maakte. „Foto’s van een oud dorpje bijvoorbeeld. Ik zei: dat vinden ze thuis mooi. Zij schreeuwden: spionage! U wilt uw leiders laten geloven dat ons land arm is.”

Ze wisten alles van me: pagina 6-7

    • Enzo van Steenbergen