Morgen presenteert Libië nieuwe interim-regering

n: REFILE - CORRECTING COUNTRY IN BYLINE Libya's Prime Minister designate Abdurrahim El Keib (R) and Susan Rice, U.S. ambassador to the United Nations, give a joint news conference in Tripoli November 21, 2011. Senior Libyan commander General Ahmed al-Hamdouni confirmed on Monday that his fighters had captured former spy chief Abdullah al-Senussi. El Keib had said earlier that he needed to check whether Senussi had indeed been captured before he could confirm it, casting doubt on whether Senussi had in fact been captured. REUTERS/Mohammed Salem (LIBYA - Tags: POLITICS CONFLICT) IPTC Date: 13:53 21/11/11 De Libische interim-premier Abdurrahim El-Keib en de Amerikaanse VN-ambassadeur Susan Rice tijdens een persconferentie vandaag in Tripoli. Foto Reuters / Mohammed Salem

De Libische premier Abdurrahim El-Keib presenteert morgen zijn kabinet.

Vandaag rondde hij de gesprekken hiervoor af, meldt persbureau Reuters. Keib heeft naar eigen zeggen de beste mensen, die alle regio’s en stammen uit het land moeten vertegenwoordigen, uitgekozen voor de taak Libië op te bouwen na 42 jaar geregeerd te zijn door Moammar Gaddafi. Keib maakte dit bekend tijdens een persconferentie met de Amerikaanse VN-ambassadeur Susan Rice. Keib werkte lange tijd in de Verenigde Staten en kondigde eerder aan een interim-regering van technocraten aan te stellen. In hoeverre hij dit waar maakt is nog onduidelijk.

Het nieuwe Libië na Gaddafi lijkt al de eerste barsten te vertonen nu spanningen tussen gewapende milities, die voorheen samen streden tegen het regime, hun vetes uitvechten. Dat er spanningen zijn tussen de voormalige strijders en de regering bleek ook afgelopen zaterdag, toen een militie Saif al-Islam Gaddafi in het zuiden van Libië arresteerde. Zij willen hem pas uitleveren aan de autoriteiten als er een centrale regering is ingesteld. De militie vreest voor het leven van Gaddafi nadat zijn vader ‘gelyncht‘ werd.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Hans Klis