'Minder Kamerleden is een slechte keuze'

CDA Brabant gaat in tegen het regeerakkoord.

Het CDA Brabant, met 8000 leden een van de grootste provinciale afdelingen van de partij, komt in het geweer tegen het voornemen van partijgenoot minister Donner (Binnenlandse Zaken) om het aantal Kamerleden voor de Tweede Kamer terug te brengen van 150 naar 100. „Bezuinigen op de 150 Kamerleden is een slechte keuze. Het leidt tot nog minder tijd voor politici om het land in te gaan en tot meer macht voor de ambtenarij”, aldus een van de adviezen in een rapport van een partijcommissie, dat afgelopen zaterdag enthousiast tijdens een provinciale vergadering werd omarmd.

Het verminderen van het aantal volksvertegenwoordigers is een van de afspraken uit het regeerakkoord van VVD en CDA. Minister Donner heeft een concreet voorstel hiertoe onlangs voor advies naar de Raad van State gestuurd. De kritiek vanuit de eigen partij komt op een moment dat het CDA er in verschillende opiniepeilingen dramatisch slecht voor staat. In de wekelijks meting van Maurice de Hond komt de partij die nu 21 zetels in de Kamer heeft uit op 10 zetels; bureau Synovate kwam eerder vorige week uit op 13 zetels.

In het rapport van CDA Brabant wordt zware kritiek geleverd op het functioneren van de partij in die regio. „We zijn te vlak, te grijs en te vaag’’, terwijl de CDA-oplossingen „de kiezers niet echt aanspreken’’, zo staat er. De partij werd bij de verkiezingen voor de provinciale staten eerder dit jaar in Brabant bijna gehalveerd van 18 naar 10 zetels. (NRC)