Major League-honkballer Gregory Halman doodgestoken in Rotterdam

19 juli 2011: Halman wordt gefeliciteerd door zijn teamgenoot Mike Carp nadat op zijn homerun drie teamgenoten over de thuisplaat konden lopen. Foto AP / Frank Gunn

Bij een steekpartij in Rotterdam is vandaag in de vroege ochtend een dode gevallen. Het gaat om de honkballer van het Nederlands team Gregory Halman. Hij komt uit in de Amerikaanse Major League voor de Seattle Mariners. De politie laat weten dat een verdachte is aangehouden, dat gaat om zijn twee jaar jongere broer Jason.

De steekpartij in een woning aan de Jan Sonjéstraat werd rond 05.30 uur gemeld. Agenten en ambulancemedewerkers probeerden Greg Halman nog te reanimeren, maar dat lukte niet meer.

Broer van Halman aangehouden

In de woning werd een verdachte aangehouden. Hij is naar een politiebureau gebracht voor verhoor. De familie van de 24-jarige Halman heeft volgens de NOS zijn overlijden bevestigd.

De honkballer speelde sinds 2006 voor de Mariners, voor wie hij vorig jaar debuteerde in de hoogste klasse; de Major League (MLB). Daarvoor speelde hij in de Nederlandse hoofdklasse voor Kinheim uit zijn geboorteplaats Haarlem. Halman kwam eerder uit voor het Nederlands team, maar was er als professional in de MLB niet bij op het door Oranje gewonnen WK in Panama. Wel won hij met Oranje goud op het EK in 2007.

Mariners verhuurden Halman na veelbelovende start

Halman werd in de loop van het afgelopen seizoen uit het eerste team van de Mariners gezet. Hij speelde enkele tientallen wedstrijden als buitenvelder, maar kon nog niet imponeren met zijn slaggemiddelde. De Nederlander werd, zoals wel vaker gedaan wordt met jonge MLB-spelers, uitgeleend aan de Tacoma Rainiers.

Bij die ploeg, uitkomend in de lagere divisie Minor League, zou Halman meer ervaring moeten opdoen om terug te kunnen keren bij de Mariners. De Haarlemmer werd vroeg in het afgelopen seizoen door analisten geroemd om zijn snelheid en defensieve kwaliteiten. Maar nadat de Mariners terugzakten werden enkele jonge spelers geslachtofferd.

De Nederlandse honkbalbond heeft maandag verslagen gereageerd op de dood van Gregory Halman. “Het is altijd triest als zo’n talentvolle speler zo vroeg om het leven komt”, laat een woordvoerder van de KNBSB weten.

Video: de ‘three-run homerun’ van Halman deze zomer tegen de Toronto Blue Jays.