Luiten in topvorm wint toernooi Europese tour

Golfer Joost Luiten heeft in Maleisië zijn eerste zege behaald op de Europese Tour. Hij is de eerste Nederlander sinds Robert-Jan Derksen in 2005. Door zijn zege komen de majors plotseling dichtbij.

---- EDITORS NOTE ----- RESTRICTED TO EDITORIAL USE MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ASIAN TOUR / KHALID REDZA" NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS This handout picture released and taken by the Asian Tour on November 20, 2011 shows Joost Luiten of the Netherlands posing with the winner's trophy after the final round of the Iskandar Johor Open in Johor Bahru, Malaysia. AFP PHOTO / ASIAN TOUR / KHALID REDZA
---- EDITORS NOTE ----- RESTRICTED TO EDITORIAL USE MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ASIAN TOUR / KHALID REDZA" NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS This handout picture released and taken by the Asian Tour on November 20, 2011 shows Joost Luiten of the Netherlands posing with the winner's trophy after the final round of the Iskandar Johor Open in Johor Bahru, Malaysia. AFP PHOTO / ASIAN TOUR / KHALID REDZA AFP

Het kon niet uitblijven, met de topvorm waarin Joost Luiten de afgelopen weken verkeerde. Gisteren was het eindelijk zover: in Maleisië won Nederlands beste golfer zijn eerste toernooi op de Europese Tour, een organisatie die overwegend proftoernooien houdt in Europa, met uitstapjes naar andere continenten.

Tijdens de Iskandar Johor Open in Maleisië bleef Luiten de Zweed Daniel Chopra één slag voor en verdiende daarmee 242.580 euro. Het was de eerste Nederlandse toernooizege op dit niveau sinds Robert-Jan Derksen in 2005 op de Madeira Islands Open de eindzege behaalde. Luiten is pas de vierde Nederlandse toernooiwinnaar op de Europese Tour. Derksen, Maarten Lafeber en Rolf Muntz gingen hem voor. „Ik kan het nog niet geloven”, zei Luiten na zijn overwinning op de Horizon Hills Golf Club.

De tropische omstandigheden lijken de Nederlander goed te doen. Een week geleden was Luiten net over de grens, in Singapore, ook al dicht bij zijn debuutoverwinning. Hij speelde daar lange tijd uitstekend, maar verprutste zijn kansen op de laatste drie holes, waardoor hij gedeeld vijfde werd.

Luiten speelt al twee maanden op topniveau en klimt gestaag op de wereldranglijst. Sinds de KLM Open in september, waar hij gedeeld zesde werd, eindigde hij in vijf toernooien in de top tien.

Voor een eindzege was zijn spel op de beslissende momenten nog niet constant genoeg, maar in Maleisië, waar het toernooi daar tropische stortbuien werd ingekort tot 54 holes, viel alles op zijn plaats voor de pas 25-jarige golfer uit Bleiswijk.

Luiten begon met een briljante openingsronde van 63 slagen, acht onder het baangemiddelde. Door een tweede ronde van 70 zakte hij wat weg op het leaderboard, maar hij vocht zich op de laatste dag op indrukwekkende wijze terug naar de top van het klassement.

De finaleronde begon Luiten met een achterstand van liefst vier slagen op Daniel Chopra. Maar met zes birdies op de eerste elf holes had hij de Zweed al achterhaald. Op de weg terug naar het clubhuis consolideerde hij zijn voorsprong. „Met vier holes te gaan zei mijn caddie [Martin Gray] tegen me: de enige van wie je nog kunt verliezen ben je zelf. Hij had gelijk. Ik moest gewoon mijn eigen spel spelen en de anderen in de achtervolging laten. Als ze me achterhalen, goed gedaan. Dan slaan we wel terug. Maar het was goed genoeg, dus ik ben heel erg blij.”

Het waren niet de minste tegenstanders met wie Luiten moest afrekenen. Chopra (14 onder par) eindigde als tweede, op één slag achter Luiten. Welshman Rhys Davies, de Ierse titelverdediger Padraig Harrington en de Engelsman James Morrison werden gedeeld derde, op twee slagen achter Luiten. De Zuid-Afrikaanse majorwinnaar Louis Oosthuizen eindigde als achtste. De Nederlander Guido van der Valk (-3) eindigde op de gedeelde 54ste plaats.

Voor Luiten was het zijn tachtigste toernooi op de European Tour. Twee keer wist had hij een tweede plaats gehaald, in 2007 op de KLM Open, en vorig jaar bij de Portugal Masters.

Luiten was opgelucht dat hij zijn goede serie wedstrijden in de tweede helft van dit jaar eindelijk wist te bekronen. „Ik ben dit jaar een paar keer dichtbij gewest, en om er eindelijk een te winnen, en dichtbij de top-15 te komen, is ongelooflijk”, zei hij na afloop. „Hopelijk speel ik goed in Dubai en kan ik nog wat klimmen.”

‘Dubai’ is aan het einde van het jaar het codewoord onder de golfers van de Europese Tour. In het luxeresort Jumeirah wordt het seizoen van 8 tot 11 december afgesloten met het Dubai World Championship.

Bij dat prestigieuze eindejaarstoernooi eindigde Luiten vorig jaar als 26ste. Voor de winnaar ligt in Dubai 1,5 miljoen euro klaar. Het totale prijzengeld is ruim 7 miljoen euro.

In de Race to Dubai, de ranglijst op de Europese Tour die gebaseerd is op het verdiende prijzengeld, steeg Luiten van de 33ste naar de achttiende plaats. Met zijn binnengeslagen 953,288 euro is 2011 nu al het beste jaar uit zijn carrière. Nooit verdiende een Nederlandse golfer meer geld dan Luiten dit jaar. Vorig jaar moest hij nog rondkomen met 905.441 euro.

Zijn goede prestaties verzekeren Luiten ook van een startbewijs voor het Brits Open van volgend jaar. Hij eindigt in de Race to Dubai in elk geval bij de beste 25 golfers. Voor de andere majors gelden weer andere regels. Om aan The Masters mee te mogen doen moet Luiten aan het einde van dit jaar in de top 50 van de wereldranglijst staan. Luiten kwalificeert zich pas voor de US Open als hij in de weken voorafgaand aan dat evenement in de top vijftig van de wereld staat.

Luiten hoopt dat hij nu is doorgebroken. „De eerste overwinning is altijd heel moeilijk, maar het is wel de eerste stap op weg naar de top. Ik wil Ryder Cup en majors gaan spelen, en in de top vijftig komen. Deze zege is de eerste stap.”

Door zijn zege in Maleisië steeg Luiten vandaag van de 93ste plaats op de wereldranglijst naar plaats 66.

    • Rob Schoof