Leger Egypte wil corrupte politici bannen - betogers niet onder indruk

A protester screams in pain as he gets hit during clashes with riot police in a side street near Tahrir Square in Cairo November 21, 2011. REUTERS/Goran Tomasevic (EGYPT - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CRIME LAW TPX IMAGES OF THE DAY)
A protester screams in pain as he gets hit during clashes with riot police in a side street near Tahrir Square in Cairo November 21, 2011. REUTERS/Goran Tomasevic (EGYPT - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CRIME LAW TPX IMAGES OF THE DAY) Een betoger wordt geraakt door iets tijdens de onlusten op het Tahrir-plein in Kaïro, vanmiddag. Foto Reuters / Goran Tomasevic

Het Egyptische leger heeft een wet ingesteld die elke politicus die zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie achter tralies kan brengen. Betogers zijn niet overtuigd dat de wet voorkomt dat voormalige Mubarak-aanhangers hun invloed terugkrijgen.

De generaals melden volgens persbureau Reuters dat de wet geldt voor “diegenen die het politieke leven corrumperen en het belang van de natie schaden.”

Iedereen die voor een rechter wordt veroordeeld wordt verbannen uit de politiek en leidinggevende posities, en verliezen lidmaatschap van het parlement. Ze zouden volgens de wet daarna vijf jaar lang de politiek niet meer in mogen.

Veel leden van de ontbonden partij van de in februari afgezette president Hosni Mubarak, de Nationaal Democratische Partij (NDP), hebben hun geld en invloed ingezet om posities in het parlement zeker te stellen. Velen van de voormalige NDP’ers zijn aankomende zondag verkiesbaar bij de eerste democratische verkiezingen in Egypte. Pro-democratie activisten willen een ban op leden van de NDP.

De verklaring van het Egyptische leger komt op de derde dag van hevige onrust in hoofdstad Kaïro, waar zeker 35 mensen zijn omgekomen en 1250 gewonden vielen bij onlusten tussen betogers tegen de militaire machthebbers en oproerpolitie. De autoriteiten slaan de betogingen met harde hand uiteen, waarbij in elk geval gisteren ook met scherp is geschoten. Vandaag zouden er 23 mensen zijn omgekomen.

Twitter avatar Nadiaglory Nadia abou el-Magd Asst director of #militarypolice : we didn’t give our soldiers orders to evacuate #tahrir they acted on their own !!

Betogers zijn niet onder de indruk van nieuwe wet

De betogers op het Tahrir-plein hebben de mededeling van de generaals weggewimpeld. De nieuwe wet zal veel oud-NDP’ers er niet van weerhouden mee te doen aan de verkiezingen, menen de demonstranten.

“Dit is een betekenisloze zet door de Militaire Raad. In feite is het een klap in het gezicht van de betogers en van hen die vielen voor vrijheid en respect.” - Mohamed Fahmy op het Tahrir-plein tegen persbureau Reuters

De nieuwe wet zou ook te laat komen om oud-NDP’ers uit de verkiezingen te houden. Volgens de Egyptische jurist Hesham Bastawisy duurt het gerechtelijke proces om te bepalen wie schuldig is aan corruptie veel te lang om nu nog corrupte politici op tijd te weren.

Twitter avatar lilianwagdy Lilian Wagdy ليليان mohammad mahmoud st. Now http://t.co/8XtESfGq

‘Egypte op weg naar algehele staking’

Een van de activisten zegt in een interview met Al Jazeera dat het volk wil dat de militairen de macht neerleggen. De Militaire Raad bestaat volgens Hossam al-Hamalawy voornamelijk uit de oude generaals van Mubarak, die alleen bezig zijn met het veiligstellen van hun eigen belangen.

Verschillende protesterende groeperingen roepen op tot een massale ‘mars van miljoenen’ en, zo zegt al-Hamalawy, een algehele staking in het land die morgen moet plaatsvinden.

    • Peter van der Ploeg