450 kilometer file door mist - KNMI geeft waarschuwing af

Dichte mist gisterochtend op de A2 ter hoogte van Everdingen. Foto nrc.nl / Arjan de Jongh

De spits viel vanochtend nog zwaarder uit dan werd gevreesd. Aanvankelijk werd een piek van driehonderd kilometer verwacht, maar rond acht uur stond op de Nederlandse wegen zo’n 450 kilometer file.

Rond negen uur was de totale filelengte al geslonken naar tweehonderd kilometer. Een ANWB-woordvoerder verklaarde tegenover persbureau Novum waarom de files snel weer verdwenen:

“De files lossen snel op doordat er minder ongelukken zijn gebeurd dan normaal. Mensen houden rekening met de mist en houden goed afstand. De afgesloten spitsstroken leveren nog wel problemen op. Maar je ziet dat veel mensen een halfuur eerder zijn vertrokken.”

De files komen door dichte mist. Die zorgt overal voor gesloten spitsstroken. “Rond Amsterdam zien we files die tot drie keer zo lang zijn als normaal.” De langste file, van negentien kilometer, stond op de A7 tussen Hoorn en Zaandam.

KNMI waarschuwt voor ‘dichte tot zeer dichte mist’

Het KNMI gaf vanochtend vroeg al een waarschuwing af voor “dichte tot zeer dichte mist”. Volgens het weerinstituut is het zicht lokaal minder dan vijftig meter.

Ondanks de mist gebeuren er weinig ongelukken. “We merken dat mensen hun snelheid aanpassen”, zegt de ANWB-woordvoerder. Door het beperkt aantal ongelukken wordt geen lange nasleep van de spits verwacht.

Weeronline.nl verwacht dat de mist de hele dag aanhoudt. Alleen in het oosten kan de zon doorbreken. Dinsdag houdt de mist waarschijnlijk ook de hele dag aan. Ook Schiphol kampt met de mist. Veel vluchten zijn vertraagd en in sommige gevallen zijn vluchten zelfs geannuleerd.

    • Pim van den Dool