Kortkolom wetenschap

Russische Marssonde lijkt voorgoed verloren

Rotterdam. Russische ruimtevaarttechnici hebben nog steeds geen contact kunnen maken met Phobos-Grunt. Deze Marssonde draait sinds zijn lancering afgelopen dinsdag in een lage baan om de aarde. De motor die hem naar Mars en zijn maan Phobos moest sturen weigerde, waarna hij niets meer van zich liet horen. Doet hij dat begin december nog steeds niet, dan is de tijd verlopen om Mars alsnog te kunnen bereiken. De planeet staat dan niet meer op de juist plaats. Volgens Vladimir Popovkin, hoofd van het Russische ruimte-agentschap Roscosmos, kan Phobos-Grunt nog tot januari rond de aarde blijven draaien. Dan stort hij door de luchtweerstand neer. De exacte valdatum hangt af van de activiteit van de zon, die van invloed is op de dichtheid van de hogere delen van de aardatmosfeer. (NRC)

Afvallen door dieet én praten met een coach

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam. Veel te dikke mensen die willen afvallen en hulp van de huisarts zoeken, kunnen het best ook eenmaal per maand een kwartiertje met een leefstijlcoach praten en een tijdje afslankende maaltijdvervangers en een afslankmedicijn gebruiken. Ze zijn dan na twee jaar gemiddeld 5 kilo lichter. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek, online gepubliceerd in The New England Journal, waarin drie afvalmethoden ‘in de huisartspraktijk’ zijn vergeleken. Het was een van de weinige wat langer lopende onderzoeken (twee jaar), waardoor het resultaat realistisch wordt. Mensen die ervoor kozen om, naast schriftelijke info over diëten en bewegen, eenmaal per kwartaal 5 minuten met de huisarts te praten waren na twee jaar krap 2 kilo lichter. Bij mensen die minstens 5 procent van hun lichaamsgewicht kwijtraken, neemt de kans op diabetes duidelijk af. Dat lukte 22 procent van de deelnemers met hulp van alleen de huisarts en bijna 35 procent van hen die het uitgebreide pakket kozen. (NRC)

Twee-componentengif

Rotterdam. Het gif van de Texaanse koraalslang (Micrurus tener) heeft twee componenten. Twee toxische eiwitten vormen de hoofdbestanddelen van het slangengif. Afzonderlijk doen die toxines niks, maar samen veroorzaken ze een aanhoudende pijn bij mensen die gebeten zijn. Beide eiwitten zijn varianten van veel voorkomende, onschadelijke eiwitten. Dat schrijven onderzoekers in het tijdschrift Nature. Zij ontdekten dat de toxines samen een eiwitcomplex vormen dat bindt aan de zuurreceptoren van zenuwcellen die pijn waarnemen. Deze receptoren worden geactiveerd door zuur dat vrijkomt als weefsels beschadigd of ontstoken raken. (NRC)